Home + Back to School | De eerste laptop voor je kind, waar moet je op letten?

Back to School | De eerste laptop voor je kind, waar moet je op letten?

Nog een week en dan zit onze oudste in groep 7. Het is een enorm cliché, maar wat vliegt de tijd! Dit wordt het schooljaar van het voorlopige schooladvies en oriënteren op middelbare scholen. Ik moet zeggen dat ik dat best spannend vind. Het is toch weer een hele mijlpaal en kinderen veranderen al zo snel. Enerzijds heb ik het gevoel dat het zo snel gaat dat we ons amper kunnen voorbereiden en anderzijds ga je mee in de flow en denk ik ‘het is nog niet zo ver’. Hoewel we dus nog geen boeken hoeven te bestellen, zijn we wel bezig geweest met iets anders: zijn eerste laptop. 

Wanneer koop je een eerste laptop voor je kind?

Dat is heel verschillend. Bij ons begon het een beetje te wringen tijdens het thuisonderwijs. Hij kreeg zijn Chromebook mee van school, maar in het begin werkte niet alles even lekker. Het was voor iedereen wennen en het duurde even voor we in alle systemen konden. Voor bepaalde dingen had hij dan mijn laptop nodig terwijl ik die ook nodig had voor mijn werk. Het ging en we pasten er wel een mouw aan, maar ideaal was het niet.

Inmiddels hebben we boven een werkplek ingericht, maar dan wel met een iMac en dat vindt hij dan weer niet fijn, omdat ze op school werken met Chromebooks en via Google Chrome inloggen om hun eigen omgeving van school. Uiteindelijk hadden we ontzettend veel geluk, want we mochten er eentje reviewen voor Mamablogger!

Deze laptop is fijn voor het maken van werkstukken en bepaalde opdrachten die ze thuis moeten maken. Het is ook een beetje afhankelijk van de hoeveelheid huiswerk en opdrachten. Op Milans vorige school hadden ze behoorlijk was huis- en leerwerk en moesten er werkstukken worden gemaakt. Op zijn nieuwe school kreeg hij geen huiswerk mee en hoefden ze ook niet te leren voor toetsen. Toen ik daarnaar vroeg bij de meester gaf hij aan dat ze veel werk op school doen en ze daar vooral leren te plannen.

Toch gaf hij wel aan dat dat volgens schooljaar waarschijnlijk wel zal veranderen. Ik denk dat de laptop in dat geval goed van pas komt.

Als je zelf een computer hebt die gebruikt kan worden heb je op de basisschool waarschijnlijk geen laptop nodig en begint het pas te spelen als je kind naar de brugklas gaat.

Waar let je op als je een eerste laptop koopt?

Willen jullie ook een eerste laptop kopen voor je kind? Dan zijn dit handige dingen om op te letten:

  • Wordt de laptop alleen thuis gebruikt? Dan wordt een schermgrootte tussen de 13 en 17 inch geadviseerd;
  • Gaat de laptop ook mee naar school? Dan is het handig als ‘ie in een rugtas past. Tussen de 10 en 14 inch is dan een goede grootte;
  • Houd het gewicht in de gaten, want kinderen moeten soms al zoveel meenemen naar school. Een gewicht van 1,7 kilo is dan wel het maximale;
  • Check de batterijduur. Het is fijn als een laptop minimaal vier uur meegaat;
  • Kan je kind voldoende opslaan op de laptop? Je hebt waarschijnlijk minimaal 4GB intern geheugen nodig.

De voordelen van een Chromebook

Een MacBook (waar ik mee werk) vind ik een beetje te gortig voor mijn zoon. Dat heeft hij helemaal niet nodig én het besturingssysteem is anders. Omdat veel scholen al werken met Chromebooks is dat een meer dan prima alternatief. Zeker voor scholieren!

Een Chromebook draait niet op Windows of Mac OS, maar op Chrome Oss. Dat is het besturingssysteem van Google. Ze zijn snel, werken top met de systemen van veel scholen en ze zijn praktisch:

  • Alles wordt opgeslagen in Google Drive (in de cloud). Dat betekent dat je kind altijd bij zijn/haar bestanden kan. Ook als de laptop weer een keer wordt vergeten;
  • De Chromebook is lekker licht dus gemakkelijk mee te nemen;
  • Er zijn geen onnodige softwareprogramma’s op de laptop gezet. Dat houdt hem makkelijk in gebruik en zo blijft hij snel;
  • Dat vind ik ook een voordeel om apart te benoemen, de snelheid van de laptop;
  • Google is gebruiksvriendelijk dus als je een fan bent van Google en de Google apps, dan zit je met een Chromebook goed;
  • Updates worden automatisch uitgevoerd zodat hij altijd up to date is;
  • Zodra je hem openklapt en inlogt ben je online en kun je aan het werk;
  • De batterijduur, je kunt een Chromebook lang gebruiken zonder op te hoeven laden. Sommigen zelfs tot 10 uur;
  • De prijs! Voor €300,- heb je vaak al een heel goede Chromebook waar je lang plezier van zult hebben.

Wil je kind er ook op gamen en er zware spellen op downloaden? Dan is een Chromebook minder geschikt, maar ik denk dat veel ouders dat niet zo erg vinden 😉. De laptop is perfect waarvoor hij bedoeld is. Werken, huiswerk maken en natuurlijk kun je er heerlijk op Netflixen of er een spelletje op doen, maar het is geen game computer. Wat ons betreft is dat meer dan prima.

De Chromebook die wij hebben gekregen is een HP. Ik als Apple fan moet toegeven dat het echt een heel fijne laptop is om op te werken.

Wanneer denk je dat jouw kind toe is aan een laptop of wanneer merkte je dat? Klets mee in de comments hieronder.

liefs

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 Reacties

  1. Sandra Timmermans
    24 augustus 2021 / 06:43

    De oudste krijgt vandaag zijn laptop die via de middelbare school heeft besteld.. spannend. Deze werd met twee andere geadviseerd op school en kon je via hun kopen of huren. Daar bij zit dan ook een servicecontract en verzekering. Hij heeft 1 die hij kan om klappen het scherm en met touch screen. Dus hou rekening mee op vo er weer andere eisen zijn ivm werkgeheugen enzo

  2. Henriette
    24 augustus 2021 / 08:31

    Mijn oudste gaat nu naar de brugklas en wij kregen een lijst met laptops waar een chromebook niet opstond maar wel een Thinkpad. Uiteindelijk kostte de laptop 600 euro maar het is wel de vedoeling dat deze tot 6 vwo meegaat. En als straks de school begint in september (regio zuid) worden de licenties/programma’s er automatisch opgezet. Er moet iig ouderwets word op en in de cloud mag niks worden opgeslagen op onze middelbare school. Hoeveel nut heeft het om een laptop van 300 euro in groep 7 of 8 te kopen als daarna de middelbare school heel andere eisen heeft. 900 euro aan laptops in 2 jaar is dan behoorlijk prijzig…

    • Marisca
      Auteur
      24 augustus 2021 / 09:01

      Hoi Henriette,

      Dat verschilt dan per school, want ik ken ook middelbare scholen waar een Chromebook wel mag. Wel fijn dat de andere laptop ook zo lang mee gaat, want het zijn flinke bedragen.

      Wat betreft het kopen van een laptop in groep 7/8, dat geef ik ook aan, het kan zijn dat je die dan helemaal niet nodig hebt, zeker wanneer een computer thuis gewoon volstaat. Dan heb je deze inderdaad pas nodig vanaf de middelbare school. Kinderen zijn al duur genoeg 😉