Home + Kinderen en het gebruik van hun smartphone

Kinderen en het gebruik van hun smartphone

Vroeg of laat krijg je als moeder de vraag van je kind om een eigen smartphone. Het grootste deel van de 12-jarigen in ons land heeft tegenwoordig zelf een eigen toestel. Er lopen ook al heel wat kinderen van 9 en 10 jaar rond met een smartphone op zak. Als ouder wil je het moment waarschijnlijk het liefste zo lang mogelijk uitstellen, want het gebruik van een smartphone door kinderen is niet zonder risico’s. Je hebt minder controle op wat ze allemaal uitspoken en er komt een nieuwe kostenpost bij die op je maandelijkse uitgaven drukt.

Kleiner toestel

Zelf ben je misschien gewend om een telefoontoestel van behoorlijk formaat te gebruiken, maar vergeet niet dat een kinderhand veel kleiner is. Ze moeten het toestel natuurlijk wel goed kunnen vasthouden, daarom is het raadzaam om voor je kind een wat kleiner toestel te kiezen. Daarmee ben je meestal ook wat goedkoper uit. Denk ook aan de juiste beschermhoes, want kinderen zijn over het algemeen wat minder voorzichtig met dure spullen dan een volwassene. Het toestel moet goed beschermd zijn tegen schokken, zodat het niet te snel kapot gaat.

Abonnement

Juist omdat een kind wat minder verantwoordelijk met spullen omgaat, is het een goed idee om niet direct voor een nieuw toestel te kiezen. Misschien heb je zelf nog ergens een goed toestel liggen? Als het toestel nog werkt, kan je kind daar in eerste instantie prima mee uit de voeten. Je kiest dan gewoon voor een sim only abonnement. Op die manier heb je alleen de maandelijkse abonnementskosten en weet je als ouder precies waar je aan toe bent. Maak wel goede afspraken over het datagebruik, om te voorkomen dat de limiet overschreden wordt. Je kunt natuurlijk ook het zekere voor het onzekere nemen en onbeperkt data nemen.

Veiligheid

Spreek met je kind af dat het toestel voorziet van toezichtmogelijkheden. Op die manier hou je enige controle over wat er met het toestel gebeurt. Er bestaan diverse apps die ouderlijk toezicht op een smartphone mogelijk maken. Blijf altijd in gesprek met je kind over het waarom van dergelijke maatregelen. Leg uit welke gevaren het internet met zich meebrengt en evalueer regelmatig met je kind wat er allemaal is gedaan. Hoor je iets vreemds? Ga dan op onderzoek uit, om te voorkomen dat er dingen gebeuren die je als ouder beslist niet wilt laten gebeuren.

Heeft jouw kind al een smartphone? Klets mee in de comments hieronder.

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *