Home + 3 essentiële ouderlijke vaardigheden om je kinderen te helpen groeien

3 essentiële ouderlijke vaardigheden om je kinderen te helpen groeien

Een ouder zijn is een ongelooflijk uitdagende maar lonende baan. Het zit vol hoogte- en dieptepunten, successen en mislukkingen. Eén van de belangrijkste dingen die je als ouder doet, is je kinderen uitrusten met de vaardigheden die ze nodig hebben om succesvolle volwassenen te worden. Je vindt in dit artikel drie essentiële ouderschapsvaardigheden om je kinderen te helpen uit te groeien tot gelukkige en gezonde individuen.

Cursus opvoeden

Vind je het moeilijk om geduldig te zijn als ouder? Of om grenzen te stellen? Het is fijn om rust in ouderschap te hebben. Daarom zijn er tal van cursussen die je volgt om dit te trainen. Zo volg je een cursus ouderschap waar je de essentiële zaken onder de knie krijgt. 

Actief luisteren

Een van de belangrijkste aspecten van goed ouderschap is leren hoe je actief naar je kinderen kunt luisteren. Actief luisteren houdt in dat je volledig aanwezig bent in een gesprek, oogcontact maakt, herhaalt wat er gezegd is, feedback geeft en vragen stelt als dat gepast is. Het is ook belangrijk voor ouders om te onthouden dat er geen uniforme aanpak bestaat als het gaat om communicatie met hun kinderen; elk kind heeft iets anders van zijn ouders nodig om zich gehoord en begrepen te voelen.

Geduld

Alle ouders weten dat geduld de sleutel is bij de opvoeding van kinderen. Het is gemakkelijk om gefrustreerd of boos te worden als dingen niet volgens plan verlopen, maar dat helpt niemand op de lange termijn. Door geduld met je kinderen te hebben, leer je ze waardevolle lessen over zelfbeheersing en probleemoplossing die ze hun hele leven lang gebruiken. En aan het eind van de dag maakt dat het ouderschap veel gemakkelijker.

Grenzen stellen

Een andere essentiële vaardigheid voor alle ouders is het stellen van grenzen voor hun kinderen. Het stellen van grenzen helpt kinderen zich te ontwikkelen tot onafhankelijke en verantwoordelijke volwassenen door hen te leren hun eigen gedrag en emoties effectief te beheersen. Dit doe je door regels op te stellen voor aanvaardbaar gedrag (bijv. niet slaan of schelden), consequenties te verbinden aan overtredingen van de regels (bijv. een time-out of verlies van privileges) en die regels consequent te handhaven (zelfs als dat betekent dat je “nee” moet zeggen).

Het ouderschap is een van de grootste uitdagingen in het leven, maar ook een van de grootste vreugden. Met deze tips in gedachten ben je goed op weg naar succesvol ouderschap!

liefs

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Deel op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *