Eigenlijk wist ik het al toen ik dat diploma haalde; dit werk ga ik niet heel lang doen. Ik was activiteitenbegeleider en ging aan de slag met blinde en slechtziende ouderen. Wat een toptijd was dat en wat een geweldige doelgroep! Ik heb er zoveel van geleerd. En ja, toch wist ik dat ik dit niet wilde blijven doen. Wat ik dan wel wilde? Ik had werkelijk geen idee! Uiteindelijk rolde ik van dit vak naar het vak van online communicatie medewerker. Zonder relevant diploma…
Solliciteren zonder dat je gediplomeerd bent voor dat vak
Zoals ik al zei wist ik dat ik niet eeuwig activiteitenbegeleider zou zijn. Ik wilde nog wel iets anders, maar wat? Uiteindelijk begon ik met mijn webshop en daarvoor volgde ik cursussen. Van een Twitter workshop tot een scholing over succesvolle webshops. Ik deed alles wat ik kon doen om mijn kennis over online ondernemen en social media op niveau te krijgen en te houden. Gaandeweg kwam ik erachter dat dit was wat ik wilde.
Op een dag wees een collega mij op een vacature op het intranet van het werk. Er werd een medewerker online communicatie gevraagd en ik solliciteerde. Ik werd tot mijn grote verrassing aangenomen en inmiddels zijn we bijna 5 jaar verder en werk ik er nog steeds.
Waarom ik werd aangenomen? Ik had dan wel geen communicatie opleiding gevolgd, maar ik wist wel waar ik het over had. Kennis en passie voor het vak en dat kon ik blijkbaar overbrengen.
Bron afbeelding: Shutterstock
Sollicitatietips
De sollicitatiebrief
Stel nu dat jij ook iets heel anders wil gaan doen, maar niet gediplomeerd bent voor vak. Toch beschik je wel over de kennis en vaardigheden en je weet zeker dat dit is wat je tot je pensioen wilt doen. Ga er dan voor! Solliciteer op die functies en schrijf een brief in spreektaal (wel netjes natuurlijk) in plaats van zo’n duffe standaard sollicitatiebrief. Begin te schrijven zoals jij het persoonlijk zou vertellen en vertel waarom jij op deze functie solliciteert en waarom jij de perfecte kandidaat bent. Ik heb zelf ook veel meer met persoonlijke brieven dan standaard brieven omdat een persoonlijke brief al heel veel vertelt over de kandidaat.
Het sollicitatiegesprek
Als je brief aanspreekt word je uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek. Verdiep je in het bedrijf en ga er open in. Als het goed is beschik je over voldoende kennis dus dat zit wel snor. Wees hartelijk en sociaal en vraag zelf ook dingen. Schrijf je vragen desnoods op en schrijf zelf ook mee tijdens het gesprek. Een kandidaat die niets terug vraagt komt al snel over als ongeïnteresseerd. Als je geen diploma hebt in de richting van de functie, zal het gesprek ook daarover gaan. Tijdens het gesprek zal je kennis worden getest door middel van vragen of casussen.
Aangenomen of niet
Als het eerste gesprek goed gaat, volgt er misschien een tweede gesprek en met een beetje geluk word je aangenomen. En dan heb jij mooi je droombaan binnen gesleept! Het kan namelijk echt, ik ben daar het bewijs van.
Zou jij iets heel anders willen doen dan waarvoor je hebt gestudeerd? Zo ja, wat dan? Laat het me weten in de comments hieronder.