Home + Start je horeca onderneming als mama

Start je horeca onderneming als mama

De droom om een eigen horecaonderneming te beginnen leeft bij veel mensen, zo kom ik uit een echte horeca familie. Mijn opa en oma runden een succesvol café en mijn oma had 11 kinderen. Zo zie je maar dat je als moeder die droom niet aan de kant hoeft te zetten. Met de juiste voorbereiding, doorzettingsvermogen en ondersteuning is het hartstikke mogelijk om straks een florerende zaak te hebben. En je kinderen hoef je hier zeker niet minder door te zien, sterker nog, jij bent de baas! Ik help je een eindje verder met wat adviezen over hoe je succesvol ondernemen en moeder zijn kan combineren. 

Ondernemen als moeder, het kan!

De tijden zijn veranderd, en het idee dat vrouwen zich alleen op het moederschap moeten richten, is allang achterhaald. Mijn oma was haar tijd al heel ver vooruit. Veel moeders zijn tegenwoordig succesvolle ondernemers. Als je de juiste ondernemerskwaliteiten hebt, zoals doorzettingsvermogen, creativiteit en flexibiliteit, is er niets wat je tegen kan houden. Veel moeders ervaren schuldgevoelens omdat ze veel tijd aan hun bedrijf besteden. Maar onthoud dat een gelukkige en vervulde moeder, die haar passie volgt, uiteindelijk ook beter is voor je kind dan een moeder die haar dromen niet achterna gaat. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen werk en gezin en te accepteren dat het af en toe een uitdaging kan zijn.

Een sterke basis, je ondernemingsplan

Een goed ondernemingsplan is een belangrijke eerste stap. Dit plan helpt je niet alleen om je ideeën concreet te maken, maar ook om eventuele obstakels te overzien en oplossingen te vinden. Zorg ervoor dat je ondernemingsplan alle belangrijke factoren bevat: van je bedrijfsconcept en doelgroep tot je marketingstrategie en financiële planning. Denk ook goed na over de inboedel, neem je deze over vanuit een oude onderneming, of schaf je alles nieuw of tweedehands aan? Laat je informeren over onmisbare elementen, zoals een RVS spoeltafel, een goede koksmessen-set en een ruime werkbank. Denk ook aan de praktische zaken, zoals het inschrijven bij de Kamer van Koophandel en het verkrijgen van de benodigde vergunningen. Voor een horecazaak heb je bijvoorbeeld een exploitatievergunning en vaak ook een alcoholvergunning nodig. Laat je goed informeren door je gemeente over wat je precies nodig hebt.

Zwanger en ondernemen

Moeder worden terwijl je een bedrijf runt, brengt extra uitdagingen met zich mee. In Nederland hebben vrouwelijke ondernemers recht op de Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ). Deze regeling zorgt ervoor dat je een uitkering ontvangt tijdens je zwangerschapsverlof. De hoogte van de uitkering hangt af van hoeveel je het jaar ervoor hebt gewerkt en je winst. Het is belangrijk om de ZEZ-uitkering tijdig aan te vragen bij het UWV, minstens twee weken voor de gewenste ingangsdatum.

Kinderopvang en tijdsbeheer

Ondernemen en tegelijkertijd voor je kinderen zorgen kan een uitdaging zijn. Hoewel het verleidelijk is om te denken dat je je werk en zorg kan combineren, kan dit in de praktijk tegenvallen. Je bent nou eenmaal snel afgeleid en verliest je focus als je eigen kinderen rondrennen door de zaak. Mocht je het af en toe wel fijn vinden als je kinderen er zijn, zorg dan dat er een oppas mee gaat. En zorg voor een goede kinderopvang of buitenschoolse opvang. Als zelfstandige heb je recht op kinderopvangtoeslag, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Deze toeslag helpt om de kosten van kinderopvang te dekken, zodat je met een gerust hart kunt werken.

liefs

disclaimer_Mamablogger_



Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *