Home + Kraamkost als cadeau

Kraamkost als cadeau

In 2015 werd in België het woord “kraamkost” gekozen tot woord van het jaar. Het is sindsdien een heel populair concept bij jonge moeders om aan elkaar cadeau te geven. Maar wat is dat nu precies, die kraamkost, en waar komt dit woord vandaan?

Kraamkost is een verse, homemade maaltijd die cadeau wordt gedaan aan kersverse ouders. Van ovenschotels tot heerlijke cakes: het kan allemaal. Op deze manier hebben de ouders tijd om zich aan te passen de immense impact van de geboorte van dat kleine mensje. Ze hoeven zich geen zorgen te maken over de dagelijkse sleur van boodschappen doen en in de keuken staan en krijgen daardoor ruimte om bij te komen en vooral ook te genieten van hun kleine wonder. Het mooie aan kraamkost is niet echt het eten op zich, maar wel de tijd die je er mee cadeau geeft.

Het idee komt van bij de Belgische blogster Mme Zsa Zsa na de geboorte van dochtertje begin 2015. Ze had al enkele kinderen en het gezin moest dus draaiende blijven na de bevalling. Na haar vorige bevallingen was er 1 ding waar ze eerste weken een hekel aan had: koken. Want het ritme van die kleine engeltjes kwam niet overeen met het huishoudelijk schema.  Dus zette ze op het geboortekaartje als cadeautip kraamkost.

Na zo een immense verandering als een bevalling heeft je lichaam nood aan echt eten en niet alleen aan ongezonde afhaalmaaltijden of microwave dinners. Zelf in Amerika, hét land van fastfood en take away, is kraamkost een echte hit en dat al generaties lang. Stevige homemade dinners die na de bevalling worden cadeau gedaan zijn daar echt een diepgewortelde traditie. Een soort van culinaire solidariteit zeg maar.

Bron afbeelding: Pixabay

Wil jij na je bevalling ook graag kraamkost ontvangen? Hou dan zeker rekening met deze tips van Mme Zsa Zsa:

  • Hou bij welke maaltijd je van wie krijgt en neem er eventueel foto’s van. Want anders weet je achteraf niet meer welk potje of welke kom je aan wie moet terugbezorgen.
  • Durf te zeggen waar je zin hebt of wat je graag eet.
  • Deel het al op voorhand mee aan je familie en vrienden dat je dit graag wilt.
  • Zet het op het geboortekaartje als cadeautip.

Wil je graag kraamkost cadeau doen? Dan zijn dit enkele tips om een leuk kraamkostpakket samen te stellen.

  • Pols eens bij het koppel wat ze al reeds kregen van kraamkost. Want 10 keer spaghetti bolognese is wat veel van het goede.
  • Vraag het koppel wat ze graag eten en wat absoluut niet.
  • Vraag hen of er nog ruimte is in hun diepvries. Dan kan je eventueel iets maken dat ze daar kunnen bewaren voor een later moment.
  • Gebruik, indien mogelijk, verpakkingen die je niet meer terug hoeft te hebben. Dat bespaart een hoop stress bij de ouders en jij hoeft niet te treuren omdat je jouw favoriete kom of schotel nog niet terug hebt. Je kan bijvoorbeeld een lege doos van ijs gebruiken in plaats van je dure Tupperware bewaardozen.

De geboorte van een kindje is een wonder, elke keer weer. Maar het is ook een immense verantwoordelijkheid. Met kraamkost kun je ervoor zorgen dat je kostbare tijd zoveel mogelijk besteed wordt om een innige band met de kleine te scheppen. Ideaal dus!

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *