Home + Je kind op social media tonen: do or don’t? 

Je kind op social media tonen: do or don’t? 

Social media is een vaste waarde in onze maatschappij geworden. Nieuws verspreidt zich razendsnel via deze platformen en het biedt veel leuks, grappigs en interessants. Maar het kent ook gevaren en risico’s. Naast dat sommige mensen er simpelweg gewoon verslaafd aan raken, zijn er ook echt kwaadwillenden actief. Mensen die foto’s stelen van accounts en daar door middel van fotoshop iets mee doen. Maar ook zaken als privacy spelen voor veel mensen een rol. We weten immers nog niet precies waar de technologie nog overal naartoe gaat de komende jaren. Een beetje terughoudendheid met alles online zetten is dan wellicht ook niet onverstandig. Een dilemma voor veel ouders is wel; ga ik wel of niet mijn kind tonen op social media? Als blogger is dit ook een vraag die ik mijzelf regelmatig stel. Uiteindelijk kozen wij ervoor het wel te doen, maar uiteraard met voorwaarden.

Wel online

Naast dat het online plaatsen van foto’s en filmpjes gevaren met zich meebrengt, brengt het vooral ook héél veel leuks. Zelfs met een goedkope telefoon kun je vandaag de dag al prachtige foto’s en filmpjes maken. Hier hoef je niet meer de laatste en meest innovatieve smartphone voor aan te schaffen. Daarmee is het dus voor echt iedereen mogelijk om een smartphone te kopen en te gebruiken. Het leuke daaraan is dat je een soort van online dagboek voor je kind bij kunt gaan houden, en al je schattige en stoute foto’s niet alleen voor jezelf hoeft te houden. Al deel ik die laatste niet op mijn blog, haha. Neem bijvoorbeeld Instagram, hier kun je een afgeschermd profiel aanmaken voor alleen je kleine. Laat hier alleen mensen toe als volgers die je persoonlijk kent. Zo kunnen opa en oma gewoon meekijken wanneer jullie op vakantie zijn wat er gebeurt, zonder dat kwaadwillenden een kans krijgen. Hiermee heb je dus wel de voordelen van social media, maar kun je het heel erg afbakenen. Dus een privé account en streng deurbeleid kunnen al veel gevaren tegenhouden.

Wij kozen uiteindelijk voor een middenweg: op Mamablogger heb ik de afgelopen jaren veel gedeeld en kwamen de kinderen wel herkenbaar in beeld. Er zijn echter heel veel onderwerpen waar we niet over schrijven en die we niet delen. Niets over medische zaken, geen ontblote bovenlijven, geen situaties die zich op school of buiten afspelen etc. En uiteraard ook geen driftbuien of huilende kinderen. Dat zetten we niet op de foto en zullen we al helemaal niet filmen. Nu de kinderen ouder worden zijn we overigens wel terughoudender in het herkenbaar in beeld brengen en onze oudste wil al helemaal niet meer op de foto. En dat is ook helemaal prima. Ik merk zelf ook dat mijn blog meegroeit met ons gezin. Zo schrijf ik bijvoorbeeld steeds vaker over andere zaken dan kind-gerelateerde onderwerpen zoals de aankoop van ons nieuwe huis en financiën.

Niet online

Natuurlijk heeft je kind later een eigen mening, en misschien wil hij of zij wel dat er niets online te vinden is. Dan is het niet heel handig wanneer jij vanaf de geboorte je social vol hebt gezet met hem of haar. Dit pleit er dan ook voor om het niet te doen. Wat wel een optie is, is om dus een eigen kanaal voor je kleine te starten. Het grote voordeel hiervan is dat je ze in een paar klikken helemaal kunt verwijderen alsof er nooit iets online heeft gestaan. Wanneer je dan ook niet de volledige voor- en achternaam hebt gebruikt is het nooit meer terug te vinden van wat er ooit online heeft gestaan. Mocht je zelf social media helemaal niet leuk vinden, dan is het natuurlijk eenvoudig een keuze te maken; niet online gaan met je kleine.

Kortom, wanneer je zelf op social media actief bent kan de vraag ontstaan of je dit ook voor je kleine gaat doen. Een apart kanaal met een zeer kleine doelgroep lijkt hier de beste optie voor. Deze kun je later in één keer verwijderen zonder dat je je eigen socials hoeft te verwijderen of door te lopen. Maar zie ook de voordelen; je kunt ook een mooi online document samenstellen en vele naasten hiervan laten meegenieten!

liefs

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *