Home + Financiële overwegingen bij het kopen van een huis

Financiële overwegingen bij het kopen van een huis

Bij het kopen van een huis komen veel zaken kijken. Wij hebben inmiddels ons derde huis gekocht en het blijft altijd een heel geregel. Met name het financiële aspect van het kopen van een woning is waar veel mensen vragen bij hebben. Als je jezelf hierin herkent, dan is dit artikel misschien wel iets voor jou. In deze blogpost vertel ik je namelijk meer over bepaalde financiële overwegingen die komen kijken bij het kopen van een huis.

Hoeveel kan ik lenen?

Er zijn maar weinig mensen die een huis kunnen kopen zonder geld te lenen. Zeker de afgelopen jaren is het moeilijker geworden om een huis te kopen zonder financiering, omdat de huizenprijzen flink gestegen zijn. Voor de meeste mensen is een hypotheek dus noodzakelijk voor de aanschaf van een woning.

De maximale hoogte van deze hypotheek hangt voor een groot deel af van je inkomen en van hoeveel geld je gespaard hebt. Is je inkomen relatief laag en heb je weinig geld gespaard, dan zul je merken dat de banken je niet veel geld willen lenen. Als je merkt dat je met jouw maximale leenbedrag niet het soort huis kunt kopen dat je wenst, dan zul je wellicht nog even moeten wachten met het kopen van een woning tot je meer verdient en meer gespaard hebt.

Hoe staan de rentes?

Naast het bedrag dat je maximaal kunt lenen, zou ook de huidige hypotheekrente een rol kunnen spelen in je planning. Zo zijn er mensen die bij hoge rentes besluiten nog even te wachten met het kopen van een huis. Ze hopen dat de rente in de aankomende jaren wat zal zakken, waardoor ze minder geld kwijt zullen zijn aan hun hypotheek.

Soms is het praktisch gezien ook gewoon onmogelijk om een huis te kopen bij hoge rentes. Als de rentes hoog staan, dan verstrekken banken namelijk minder hoge hypotheken. Aangezien 

consumenten maandelijks meer geld aan de bank moeten betalen bij hoge rentes, is het risico dat mensen de betalingen niet meer kunnen voldoen ook groter. Dat risico compenseren banken door minder grote bedragen uit te lenen. Als je hierdoor niet genoeg geld kunt lenen om een huis te kopen, dan kun je wachten met het kopen van een huis tot de rentes weer dalen of tot je inkomen hoger is.

Wat zijn de kosten koper?

Tenslotte kunnen ook de kosten koper een rol spelen in je aankoopbeslissing. Sinds 2018 mag je niet meer dan 100% van de aanschafwaarde van de woning lenen, waardoor je de kosten koper dus niet meer mee kunt financieren. Maar hoeveel is kosten koper precies? De kosten koper bestaan voor een groot deel uit overdrachtsbelasting. Die bedraagt normaal gesproken 2% van de woningwaarde. Echter, bij nieuwbouwwoningen betaal je geen overdrachtsbelasting. De kosten koper kunnen daardoor bij nieuwbouw een stuk lager uitvallen dan bij bestaande bouw.

Het is belangrijk om vooraf goed in kaart te brengen hoeveel de kosten koper zullen bedragen, zodat je weet hoeveel eigen geld je nodig hebt. Zorg ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan door goed voorbereid te zijn op alle bijkomende kosten.

liefs

disclaimer_Mamablogger_

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *