Home + Een nieuwbouwhuis kopen #6 | Dubbele lasten en sparen, zo pakken wij het aan

Een nieuwbouwhuis kopen #6 | Dubbele lasten en sparen, zo pakken wij het aan

Toen we ons inschreven voor dit nieuwbouwproject en we de financiële check achter de rug hadden, hebben we de dag erna een financieel plan gemaakt voor de periode met dubbele lasten. De bouw van het huis duurt ongeveer een jaar. Er kan natuurlijk nog genoeg tegen zitten, daarom zijn we uitgegaan van 1,5 jaar. 18 maanden dubbele lasten dus en dat is flink. De nieuwe hypotheek is hoog met de huidige rente en we wonen nu in een huis dat ook niet goedkoop is. Ik weet dat het een luxe is dat we een huis kunnen kopen, maar dit soort bedragen hakken er bij ons ook in. Daarom maakten we een financieel plan.

Dubbele lasten en een gezin: tijd voor een financieel plan!

We maken nu andere keuzes, zoals het inruilen van onze auto en niet weggaan tijdens Kerst, maar dit doen we ook op kleinere schaal. De fiets nog vaker pakken in plaats van de auto, niet dat ene broodje kopen etc. Dat doen we met liefde en voor een goed doel, maar we hebben er wel goed over nagedacht of we dit écht kunnen en willen betalen. Alles wordt immers duurder en de jongens worden ook groter. Om daar een goed doordacht besluit over te nemen hebben we dus een financieel plan gemaakt. Denk niet meteen aan ingewikkelde Excelletjes met nog ingewikkelder berekeningen, maar gewoon een A4-tje met daarop de 18 maanden waarin we de dubbele lasten moeten betalen.

Gemiddeld bedrag per maand berekenen dubbele lasten

We zijn uitgegaan van een gemiddeld bedrag extra per maand. In het begin betaal je namelijk nog minder en naarmate de bouw vordert betaal je steeds meer. Volgens de hypotheekadviseur zijn we uitgegaan van een veilig gemiddelde. Ik kreeg het er echter wel heel benauwd van, want het is serieus geld.

Per maand hebben we gekeken hoe we dat bedrag iedere maand konden betalen zonder aan ons spaargeld te komen, want spaargeld hebben we ook nodig voor alles wat er nog volgt als het huis is opgeleverd. We hebben toen een simpele rekensom gemaakt: komen we een eind als we ons vakantiegeld, eindejaarsuitkering, tijdspaarfonds, een salarisverhoging etc. bij elkaar optellen gedurende die 18 maanden? Ja, dat bleek zo te zijn gelukkig!

Dubbele lasten meefinancieren hypotheek

Wat we toen nog niet wisten, was dat we de dubbele lasten voor een groot deel toch konden meefinancieren met de hypotheek. Dat hebben we uiteindelijk ook gedaan, maar we houden ons nog wel aan het oorspronkelijke plan. Als ons dat lukt investeren we dat in ons huis. Het kunnen meefinancieren geeft rust, maar het plan geeft ook rust.

Dit is dus hoe we dit gaan doen, het is echt een kwestie van keuzes maken, maar we zijn zo blij! Hebben jullie te maken gehad met dubbele lasten voor een (nieuwbouw)huis? Zo ja, hoe hebben jullie dit aangepakt? En heb je nog tips voor ons? Dan hoor ik ze graag!

Lees ook de andere delen over het kopen van een nieuwbouwhuis

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

  1. Joska
    31 oktober 2023 / 09:02

    Wij hebben ook meegefinancierd.
    Wij wonen net 4 maanden in ons nieuwbouwhuis
    En 8 jaar geleden hebben we ook een nieuwbouwhuis gekocht.
    Sparen is echt goed want alles wat je daarna nog gaat doen in je huis kost zoveel geld.
    Tip… probeer zo min mogelijk aanpassingen in de bouwe te laten doen maar doe het daarna scheelt heel veel geld..

    • Marisca
      Auteur
      1 november 2023 / 06:10

      Hoi Joska,

      Bedankt voor je reactie! Wat betreft het sparen, het geld vliegt er straks inderdaad uit dus iedere euro is er een, haha. We nemen wel wat meerwerk op in de bouw omdat we niet zo handig zijn en een aanbouw tegenwoordig echt heel veel meer kost dan wanneer we het nu mee laten nemen. Hetzelfde geldt voor een extra slaapkamer op zolder. Inclusief vloerverwarming en een dakraam komt dat uit rond de €4000,-. Dat vinden we in dit geval nog wel schappelijk. Ook die kosten hebben we mee laten financieren. Maar er komt nog genoeg aan, haha.

      Groetjes!