Toen we nog in ons oude huis woonden wilden we de keuken verbouwen. We waren volop aan het sparen, ons aan het oriënteren en ik had al een soort stappenplan gemaakt. Want waar je begin je als je de keuken gaat verbouwen. Het is best een flinke klus, maar dan heb je daarna wel wat en je kan er weer jaren mee vooruit. Inmiddels zijn we verhuisd en is die keukenverbouwing er bij ons niet meer van gekomen. Dat wil niet zeggen dat ik het stappenplan dat ik toen heb gemaakt niet met jullie kan delen. Wellicht hebben jullie er wat aan.
Inventariseer je wensen
Begin bij het begin: wat zijn jullie wensen? Zet deze eens op een rij? Wat vinden jullie fijn aan de huidige keuken en wat juist niet? Wil je een tijdloze keuken of wil je juist een keuken die past bij je huidige interieur? Denk goed na over kastruimte, maar ook over energiebesparende maatregelen zoals een inductiekookplaat in plaats van een gasfornuis en een vaatwasser met een goed energielabel.
Oh ja, maak ook opsomming van ‘need to have‘ en ‘nice to have‘. Oftewel, wat is echt nodig en wat zou leuk zijn als dat nog binnen budget past?
Bepaal je budget
Als je je wensen geïnventariseerd hebt, weet je welke richting jullie op willen en daar hoort natuurlijk een prijskaartje bij. Neem de tijd om je te oriënteren en vergelijk prijzen. Uiteindelijk kan je op basis daarvan een budget bepalen en berekenen of je dat geld al kan missen of dat daar nog voor gespaard moet worden. Als er nog wat geld bij moet helpt het om een spaarplan te maken.
Let op: reken niet alleen de kosten voor de keuken, maar er komt meer bij kijken. Ik kom er zo nog op terug, maar vergeet ook niet de kosten voor de vakmensen die je misschien in moet huren en of een nieuwe vloer. Misschien wil je wel een nieuwe gietvloer met vloerverwarming (ik zeg maar wat) neem dan ook de ‘kosten gietvloer met vloerverwarming‘ op in je begroting.
En woon je in een gebied met hard water? Dan wil je misschien wel een waterontharder kopen zodat je apparaten ook langer meegaan. Allemaal kosten om rekening mee te houden.
Tip: neem ook een potje met ‘kosten onvoorzien’ op in je begroting. Een verbouwing pakt altijd duurder uit dan verwacht.
Keukenontwerp en kopen
Heb je het benodigde bedrag bij elkaar? Leuk, want dan kan je je keuken gaan kopen! Je keuken wordt ontworpen en besteld, maar daarmee ben je er natuurlijk nog niet.
Projectplanning
Ik ben een behoorlijke planner en ben fan van projectmatig werken. De keuken verbouwen is zo’n project waarbij je op kleine schaal een projectplanning kan maken. Dat scheelt later een hoop stress.
Zo moet je misschien vakmensen inschakelen voor de overige werkzaamheden zoals het leggen van vloer, een loodgieter en een stukadoor. Deze vakmensen hebben het momenteel erg druk en goede vakmensen zijn schaars. Leg ze daarom al snel vast en zorg voor die goede planning.
Oude keuken slopen, vloer leggen en keuken plaatsen
Oké, de keuken staat op de planning, de vakmensen zijn ingeschakeld en dat betekent dat jullie bijna gaan beginnen. De oude keuken moet eruit, de vloer moet misschien al worden gelegd en als de basis klaar en leeg is kan de keuken worden geplaatst. Hoe leuk is dat!
Afwerken
Na het plaatsen van de keuken is het tijd om de keuken af te werken. Denk hierbij aan afkitten en andere kleine dingen die toch heel noodzakelijk zijn.
Inrichten!
Als iedereen klaar is en zijn of haar werk heeft gedaan, hebben jullie een prachtige, nieuwe keuken! Je huis ziet er daarna vast heel anders uit. Het leukste werk kan dan eindelijk beginnen: het inrichten van de keuken. Nieuwe accessoires, zo gezellig!
Daarna kan je echt gaan genieten van die nieuwe keuken. Missie geslaagd!