Inmiddels hebben wij als ouders bijna 10 jaar ervaring met onderwijs. Bijna 10 jaar geleden ging onze zoon voor het eerst naar de basisschool en inmiddels zit hij in de tweede van de middelbare school. Nadat we onze jongste zoon kregen en verhuisden, kregen we te maken met een andere basisschool, dus in totaal hebben we nu ervaring met drie verschillende scholen. En ik kan je vertellen dat die scholen verschillend van elkaar scoren op het gebied van oudervriendelijkheid. Maar wat is dat eigenlijk, waarom is dat zo belangrijk en wist je dat je de school van jouw kind(eren) kan opgeven voor de meest oudervriendelijke school van Nederland?
Wat betekent oudervriendelijk?
Even bij het begin beginnen: wat is een oudervriendelijke school en waarom is dit zo belangrijk? Een school die oudervriendelijk is, wil graag samenwerken met de ouders. De school staat open voor feedback en ideeën van ouders (mits dit redelijk is natuurlijk), is transparant in hun werkwijze en communiceert duidelijk. Niet alleen over activiteiten, maar ook over het kind zelf. Dat laatste vind ik als communicatieadviseur heel belangrijk en ook daarin heb ik verschillen gemerkt. Zeker tussen de beide basisscholen die we hebben meegemaakt.
Bij een oudervriendelijke school staat een goede samenwerking tussen de school en ouders dus voorop. Belangrijk, want deze jaren zijn zo belangrijk voor kinderen en je hebt elkaar gewoon nodig. Soms wat meer dan normaal en dan is het fijn als de drempel laag is.
Maar wat als de school van jouw kind(eren) niet zo oudervriendelijk is? Of wanneer het gesprek met school moeizaam verloopt en je wel wat advies kan gebruiken? Dan kun je terecht bij Ouders & Onderwijs.
Wat doet ‘Ouders & Onderwijs’?
Ouders & Onderwijs is een organisatie (stichting) voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd, dus niet alleen voor basisscholen. Gelukkig maar, want in de periode na de basisschool kun je als ouders zijnde misschien ook wel wat versterking gebruiken in de communicatie richting de school. Dit jaar bestaan zij 10 jaar en via het Landelijk Ouderpanel, waar meer dan 9000 ouders bij aangesloten zijn, weten zij wat er onder ouders speelt en leeft.
Ouders & Onderwijs doet twee dingen: zij versterken en vertegenwoordigen ouders. Zo kun je er terecht met vragen en voor advies, maar zij vertegenwoordigen ook de stem van ouders bij scholen, politiek, overheid en onderwijsorganisaties.
Ouders & Onderwijs houdt zich bezig met alle onderwerpen rondom het onderwijs waar veel ouders en kinderen mee te maken hebben. Denk hierbij aan de volgende onderwerpen:
- Kosten voor laptops of andere digitale middelen
- Pesten
- Leerlingenvervoer
- Het lerarentekort (zo hebben wij vorig schooljaar een aantal dagen gehad waarop een leerkracht ziek was en onze zoon niet naar school kon)
- En nog veel meer!
Heb je vragen over het onderwijs van je kind, dan kun je Ouders & Onderwijs telefonisch bereiken, maar ook via mail en Whatsapp. Fijn en heel laagdrempelig.
Eigen ervaring…
In ons geval is onderwijskwaliteit een ding geweest. Althans, zo leek het even. We waren net verhuisd en onze oudste zoon wilde graag in onze nieuwe wijk naar school om zo kinderen uit de wijk te leren kennen. Hij zat destijds halverwege groep 6 en had het prima naar zijn zin op de oude school, maar we begrepen hem wel. We lieten hem een dagje meelopen en hij was verkocht. Na de meivakantie van dat jaar stapte hij over van school en had hij het ook op de nieuwe school goed naar zijn zin.
Toen onze jongste naar school ging, ging hij sowieso naar de basisschool in de wijk. Nu zaten beide jongens op dezelfde school. Leuk, maar ook praktisch. De school bestond echter nog niet zo lang en de onderwijsinspectie kwam langs. Lang verhaal kort: het rapport was niet best. School organiseerde een bijeenkomst, was transparant en ging met een goed verbeterplan aan de slag. Toch vonden we het lastig, want onze jongste begon net en had al niet zo’n leuk eerste jaar achter de rug. Moesten we hier dan wel blijven? Onze oudste had daarentegen al een stevige basis van zijn vorige school, deed het goed en had een goed voorlopig schooladvies, dus voor hem zou weer overstappen geen optie zijn.
Toch gaven we de school een kans voor onze jongste en daar zijn we blij mee. De school werkt hard, is transparant en communiceert goed (soms wel een beetje te goed, haha). Deze school voelt tot nu toe warmer dan de eerste basisschool en het gaat goed met onze jongste. Hij heeft het naar zijn zin en ontwikkelt zich goed. In de zin van oudervriendelijkheid vinden we dat de huidige basisschool juist beter scoort dan de vorige. Beide scholen zijn goed (zeker nu), maar we kunnen nu vergelijken en dan gaat de voorkeur toch naar de huidige school.
Zoektocht naar de meest oudervriendelijke school van Nederland en zet de school van jouw kind(eren) in het zonnetje
Omdat Ouders & Onderwijs 10 jaar bestaat gaan zij dit jaar op zoek naar de meest oudervriendelijke school van Nederland en dat betekent dat je de school van jouw kind(eren) in het zonnetje kan zetten. Ervaar jij de school van je kind(eren) als oudervriendelijk en wil jij de school daarvoor bedanken of op deze manier je waardering uitspreken? Meld de school dan aan bij Ouders & Onderwijs. Dit kan vanaf 26 augustus 2024 tot en met 6 oktober 2024. Stuur de link door naar andere ouders en wie weet wint jullie school wel de award voor meest oudervriendelijke school. Een goede bijkomstigheid is dat je andere ouders ook kennis laat maken met Ouders & Onderwijs.
Wil je meer weten over Ouders & Onderwijs en hun jubileum? Kijk dan snel op de ouders en onderwijs jubileumpagina.
Hoe oudervriendelijk is jullie school? En hoe belangrijk vinden jullie dat? Klets mee in de comments hieronder of op de socials van Mamablogger.