Nu ik heel erg bezig ben met mijn werk en hoe ik dat in het nieuwe jaar vorm wil en ga geven, denk ik ook regelmatig terug aan mijn bijbaantjes, want ik heb er best een aantal gehad. De één succesvoller dan de ander haha. Toch heb ik van al die baantjes wel wat geleerd, een hoop mensen leren kennen en misschien heeft het me wel gebracht waar ik nu ben. Van vakken vullen tot de vleesafdeling van de Appie (met een heel bijzonder contract) en zelfs een mislukte carrière als kapster. Ze komen allemaal voorbij…
Baantje #1 | Vakkenvuller en caissière bij de C1000
Ik was net 13 (toen kon dat allemaal nog), ging van de brugklas naar de tweede en een vriendinnetje werkte zo’n twee uurtjes per dag bij de C1000 om wat bij te verdienen. Dat wilde ik ook! Ik werd zo aangenomen, want ik zag er ouder uit dan ik was en dat kwam de bedrijfsleider wel heel goed uit. Ik werd flink uitgebuit, maar durfde er niets van te zeggen. Zo kreeg ik geen pauze en op een dag was ik zo aan het trillen van de honger dat ik een potje appelmoes liet vallen tijdens het vakken vullen. Het zou me niets verbazen als hij dat nog heeft ingehouden van mijn salaris 😉 De bedrijfsleider besloot dat ik maar beter achter de kassa kon gaan zitten en daar bleek ik erg goed in te zijn! Hij vertelde me wel dat als iemand vroeg hoe oud ik was, ik moest antwoorden met 16. Dit duurde welgeteld een dag, want toen mijn moeder mij op kwam halen en mij achter de kassa zag zitten was het snel over. Van dat eerste geld kocht ik een radio/cd speler en een singeltje.
Baantje #2 | In de boekhandel
Ik heb tussendoor nog wat baantjes gehad die zwart werden betaald. Zo maakte ik schoon bij een restaurant, maar de eigenaren betaalden niet netjes dus ook dat duurde niet lang. Op mijn 15e ging ik aan de slag bij een boekhandel. Ik vond het er geweldig! Het was in de tijd dat Harry Potter enorm populair werd en het was enorm druk in de winkel. Ik lees zelf graag en vond het heerlijk om met al die boeken, tijdschriften en kranten in de weer te zijn. Dit was echt een heel leuk baantje! Groot was dan ook de teleurstelling dat de grote baas (niet eens werkzaam in het filiaal) had besloten mijn contract niet te verlengen. Dit werd mij via de telefoon verteld. De reden was nog knulliger: ik deed mijn werk erg goed volgens hem, maar ik ging mijn eindexamenjaar in en dan was ik niet meer zo vaak beschikbaar als voorheen. Daar had hij gelijk in, maar als ik het zo goed deed dan konden we daar toch wel wat op verzinnen? Blijkbaar niet… Op naar het volgende baantje…
Baantje #3 | Op de vleesafdeling van de Appie
Dit was by far het leukste bijbaantje dat ik ooit heb gehad. Niet vanwege het werk, want ik ambieer geen carrière in het vlees, maar wel vanwege de collega’s. Allemaal leuke jonge mensen en we werden al heel snel een hechte club met zijn allen. Op de koopavonden aten we met elkaar. Een deel dekte de tafel en een ander deel maakte het eten klaar in de winkel. Dat mocht toen nog. Denk aan een pizza in de oven etc. Op de zaterdag mochten we na sluitingstijd de muziek heel hard aan zetten terwijl wij nog vulden, schoonmaakten etc. Als het werk er op zat mochten we wat te eten en te drinken uit de winkel halen en dat in de kantine opeten en drinken. Ondertussen kleedden we ons om en maakten we ons op, want daarna ging de hele stoet naar de discotheek. Wat een toptijd hadden we! En toch, besloot ik in een vlaag van verstandsverbijstering dat ik kapster wilde worden…
Baantje #4 | Kapster
Ik wilde de kappersopleiding gaan doen en moest gaan solliciteren naar een stageplek. Die waren er niet veel en ik was door de opleiding al gewaarschuwd. Toch kreeg ik de felbegeerde plek bij Cosmo Kappers en nam afscheid van de Albert Heijn. Na drie dagen bij de kapsalon werd al duidelijk dat dit hem niet ging worden. Ik scheen wel iets te kunnen, maar werd er doodongelukkig van. De sfeer was niet leuk en de meiden hadden onderling altijd wel wat. Na twee weken heb ik mijn chef van de Albert Heijn gebeld en gevraagd of ik terug mocht komen. Dat mocht onder één voorwaarde…
Terug naar de Albert Heijn
Onze chef was een joviale man en mijn contract lag alweer klaar. Er stond echter nog iets opgeschreven met pen en dat was dat ik niet meer mocht zoenen met mijn collega’s. Iedereen had verkering met elkaar en de ene verkering duurde langer dan de ander. In de discotheek werd ook wat af gezoend en onze chef hoorde doordeweeks al deze verhalen aan. Ik schijn het nogal bont te hebben gemaakt destijds en mocht dat niet meer. Ik heb het contract getekend met een grote glimlach en er nog een hele tijd gewerkt. Omdat ik na de mislukte kappersopleiding niet wist wat ik wilde besloot ik een jaar detailhandel te gaan doen.
Bron afbeelding: Shutterstock
Baantje #5 | Allround medewerker bij C&A
Voor die opleiding moest ik veel opdrachten uitvoeren op het werk en daar bleek bij Albert Heijn weinig tijd voor de zijn. Op papier werkte het heel goed, maar in de praktijk niet. Mijn moeder zag op een gegeven moment een vacature bij C&A. Daar zochten ze iemand die wilde werken en leren (BBL). Ik solliciteerde en kreeg de baan. Ik nam nu definitief afscheid van Albert Heijn, maar met pijn in mijn hart.
Ik begon bij C&A als verkoopster op de kinderafdeling en deed ondertussen mijn opleiding. Ik leerde er onwijs veel en voor ik het wist kreeg ik steeds meer verantwoordelijkheden. Als de etaleur er niet was, mocht ik het doen en op de zaterdag beheerde ik met een collega zelfs de kluis. Zo zorgden we ervoor dat al het afgeroomde geld netjes in bankzakken ging, geteld werd etc. Een flinke verantwoordelijkheid voor een 18 jarige. Tegenwoordig zal dat anders zijn, maar toen ging dat nog zo. Iedere vrije minuut werkte ik bij C&A en ik had het er enorm naar mijn zin. C&A is ook een onwijs goede werkgever!
In die tijd kreeg ik verkering met Patrick, mijn vader overleed en ik dacht na over wat ik nu echt wilde. Uiteindelijk besloot ik de SPW opleiding te gaan doen. Ik ging minder werken bij C&A, maar bleef er wel.
Baantje #6 | Vakantiekracht in de huiskamer van een zorgcentrum
Naast C&A ging ik werken in de huiskamer van een zorgcentrum. Dit om meer te leren over het vak zelf voor mijn opleiding. Ik verzorgde daar de dagopvang met dementerende ouderen. Ik verzorgde het ontbijt, de warme maaltijd en leuke activiteiten tussendoor. Ik heb dit een jaar gecombineerd. Toen ik ook nog stage moest gaan lopen besloot ik te stoppen bij C&A, omdat ik Patrick (die toen nog in Groningen woonde) ook nog wilde zien.
Ik bleef in het zorgcentrum en de rest is geschiedenis. Ik kreeg daar, na het behalen van mijn diploma, een vaste aanstelling en heb daar acht jaar als activiteitenbegeleider gewerkt. Nu werk ik nog steeds voor dezelfde organisatie, maar dan bij Marketing & Communicatie!
Dit heb ik geleerd van mijn bijbaantjes
Ik heb heel veel geleerd van deze bijbaantjes. De belangrijkste leerpunten zet ik op een rijtje.
- Wees goed voor je personeel, dan zijn ze ook loyaal naar jou. Dat is echt zo. Bij Albert Heijn mochten we veel en kregen we vertrouwen. Hierdoor waren we bereid om heel veel extra te doen en ook veel extra te werken als dat nodig was.
- Heb vertrouwen in je personeel, hoe jong ze soms ook zijn. Dat heeft C&A gedaan en daardoor heb ik nog meer geleerd.
- Laat niet over je heen lopen en geef grenzen aan. Denk aan het voorval bij de C1000.
- Hoe stom het baantje ook is of lijkt, je leert er altijd wat van. Zo kan ik wel heel goed haren verven 😉 Nee, even serieus, het is écht zo!
- Werk is nooit te min. Wat je ook doet, je bent heel hard nodig! Hoe kan op een eerlijke manier geld verdienen nu te min zijn?
- Werk hard. Je wordt ervoor betaald en ik geloof dat hard werken uiteindelijk altijd wordt beloond. Ik heb nu wel mijn ideale baan gevonden.
Hoeveel bijbaantjes heb jij gehad? En welke? Laat het me weten in de comments hieronder.