Urenlang kan ik in huis bezig zijn met ons interieur en het opnieuw stylen van hoekjes en mijn werkplek. Het leukste om te doen vind ik de kinderkamers, maar daar verander je niet zo vaak wat aan. Als de basis er eenmaal is zijn het hooguit accessoires die je misschien zo nu en dan zal veranderen, maar meestal duurt het een paar jaar voor je de kinderkamer weer een totale make-over geeft. Wat we regelmatiger kopen is nieuw beddengoed. Omdat je kind groter wordt en bijvoorbeeld een nieuw bed nodig heeft met nieuw beddengoed of omdat er vlekken in zitten die je er niet meer uit krijgt. Maar waar let je nou op bij beddengoed voor kinderen? Ik geef je 5 tips!
Vanaf welke leeftijd koop je een dekbed voor je kind?
Waar je in het begin nog voldoende hebt aan een lakentje, een dekentje en een slaapzak, komt er uiteindelijk een moment waarop je een dekbed gaat kopen voor je kind. Het advies is om voor het tweede jaar geen dekbedje te kopen. Bij Floris waren we zelfs nog iets later, hij was al zeker drie. Hij vond het nog fijn in het ledikant (het paste overigens nog prima) en hij sliep heerlijk onder het dekentje en lakentje. En oké, eerlijk is eerlijk, ik wilde hem ook nog wel een beetje klein houden. Toen we zijn kamer een make-over gaven en er een echte peuterkamer van maakten, kreeg hij een nieuw bed én voor het eerst een dekbed, een peuterdekbed. Nog niet te dik, maar wel lekker warm en comfortabel.
Kies de juiste afmeting
Dit is een tip die ik zelf graag eerder had gehad, want hier zijn we destijds bij Milan de fout in gegaan. We kochten het dekbed in dezelfde grootte als zijn bed, maar het gevolg was dat we het dekbed aan de zijkanten niet goed om konden slaan. Een maat groter had veel fijner geweest.
Nu moet ik zeggen dat je wel op moet letten dat het dekbed, zeker bij kleintjes, niet te groot moet zijn vanwege verstikkingsgevaar. Mocht je twijfelen, laat je dan eens goed adviseren.
Het materiaal van het dekbed
Een ander aandachtspunt is het materiaal van het beddengoed. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde allergieën die je kind heeft, maar kies ook voor katoenen beddengoed. Je kind zweet dan minder en wordt daardoor uitgerust wakker. Ik merk dat ook aan mijzelf, het materiaal van het beddengoed kan echt een verschil maken in hoe je wakker wordt. Het is misschien wel net zo belangrijk als de temperatuur van de slaapkamer.
Regelmatig luchten en opschudden
Heb je een hoogslaper kinderbed voor jouw kindje? Dan moet je soms even klimmen, maar ondanks alles waar je op let is het belangrijk het beddengoed regelmatig te luchten en op te schudden. Bij mooi weer hang ik het vaak uit het raam en als ik het opmaak sla ik het altijd open (zie de foto hierboven) zodat het lekker kan luchten. Het klinkt waarschijnlijk heel erg suf, maar ik word echt gelukkig als de zon schijnt, het huis lekker schoon is, het beddengoed uit het raam hangt en het ’s avonds weer fris op bed ligt. Heerlijk!
Kies voor neutrale kleuren
Wat ik ook heb geleerd is te kiezen voor neutrale kleuren. Dan kun je het nog bewaren voor een eventueel volgend kindje, maar je kunt het beddengoed dan ook nog gebruiken als je de kamer een nieuwe kleur geeft. Maak het af met nieuwe kussentjes en je bespaart op die manier ook een hoop geld, want goed beddengoed is best een uitgave.
Extra tip: het juiste kinderbed vinden
Is beddengoed nog niet aan de orde en zijn jullie eerst van plan een nieuw kinderbed aan te schaffen? Bedenk dan goed wat je wilt, want het aanbod kinderbedden is groot. Iets kan nu heel leuk zijn, maar is het over een jaar of twee jaar ook nog leuk en praktisch? Ga je voor een bed dat nu een grote trend is of past bij de huidige interesses van je kind, of kies je toch voor neutraal? En als er over een tijd een bureau bij moet, hoe ga je de kamer dan indelen met het bed? De kinderbedden van Emob zijn heel divers en je hebt voor iedere ruimte een passend bed. Juist door ze allemaal naast elkaar te zien kun je een goede afweging maken. En hebben jullie een keuze gemaakt? Dan kun je daarna beginnen met inrichten!