Toen wij ongeveer een jaar geleden te horen kregen dat we toch waren ingeloot voor het nieuwbouwproject waarvoor we ons in hadden geschreven, zijn we meteen in de actiemodus gegaan wat betreft onze financiën. Dit deden we al en hadden we goed voor elkaar, maar zo’n project kost behoorlijk wat geld en we wilden de hypotheek zo laag mogelijk houden. Daarom hebben we het één en ander gedaan om meer te kunnen sparen.
1. Auto inruilen
Ik was zo ontzettend gek op onze Mazda CX5. Dit was mijn droomauto en als echte autogek was ik dan ook zielsgelukkig toen we deze konden kopen zonder te leasen of een lening aan te gaan. Maar eerlijk is eerlijk, hij was ook duur. Niet alleen wat betreft de wegenbelasting (het is een zware auto), maar ook wat betreft onderhoud, brandstof (er gaat een hoop in) en de verzekering. Uiteindelijk hebben we de besloten de auto in te ruilen voor een kleinere Seat Arona uit 2021. Een stuk lichter en kleiner en dus ook een stuk goedkoper.
Vervolgens zijn we overgestapt van autoverzekering voor onze beide auto’s (Pat heeft ook een auto) en inmiddels zien we dat dit een verstandige beslissing is geweest, want het bespaart ons maandelijks een hoop geld. En hoewel het echt mijn droomauto was, is het maar gewoon een auto en die maakt echt niet gelukkiger.
2. Andere verzekeringen onder de loep nemen
Nadat we dat hadden gedaan, zijn we de overige verzekeringen gaan bekijken. Ook die konden goedkoper en ook wat betreft zorgverzekering hebben we andere keuzes gemaakt. Dit scheelt ons per maand minimaal €60,-
3. Financieel plan maken
Bij een nieuwbouwproject gaat er een wereld voor je open. Stukje bij beetje wordt duidelijk wat alles gaat kosten en omdat je bepaalde keuzes al snel moet maken, wordt dat al aan het begin duidelijk. Hoeveel het uiteindelijk echt wordt, merk je pas als je ook al hypotheek moet gaan betalen voor dat huis. We hebben de dubbele lasten voor een deel meegefinancierd, maar we zien nu ook dat dat niet genoeg is.
Ik heb al vroeg een financieel plan gemaakt en stel deze bij wanneer nodig. Bijvoorbeeld nu wel al een aantal rekeningen uit het bouwdepot hebben betaald. Ik heb een Excel met meerdere tabbladen waarin ik alles bijhoud en ben daar ontzettend druk mee, maar het is ook nodig.
4. Spaarchallenges
Het afgelopen jaar hebben we een aantal spaarchallenges gedaan en dat is ons heel goed bevallen. Dit deden we om zo op een leuke manier naar een concreet spaardoel te werken. Zo hebben we onlangs de 100 enveloppen challenge afgerond waarmee we €5050,- hebben gespaard. Dit bedrag is meteen doorgegaan naar het potje voor de keuken die we nu bijna bij elkaar hebben gespaard.
Ook betrekken we de jongens bij de spaarchallenges zodat het voor hen ook wat inzichtelijker wordt en we hen betrekken bij ons nieuwe huis voor zo ver dat kan.
5. Budgetteren!
Tja, deze tip ben je misschien al gewend van mij, maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen: budgetteren helpt echt. Het gaat niet om dat je bepaalde dingen niet kan kopen of dat je dit doet omdat het moet. Het gaat erom dat je iedere euro maar één keer uit kan geven en dat je dat op een slimme manier wil doen. We hebben een realistisch boodschappen- en weekbudget en willen daarvan zoveel mogelijk overhouden zodat we dat weer kunnen verdelen over onze spaarpotjes zodat we nog iets meer kunnen sparen voor de andere doelen die we hebben, want het leven gaat ondertussen gewoon door.
- Tip: wil jij weten hoe je er financieel voor staat? Die dan deze financiële gezondheidscheck van het Nibud.
En verder:
- Kopen we minder kleding voor onszelf. We kopen sowieso minder.
- Heb ik goede, waterdichte jassen gekocht en heb ik geen smoesje meer om de auto te pakken als ik ook gewoon kan fietsen.
- Hebben we een apparaatje gekocht waarmee we zien hoeveel stroom we terugleveren op zonnige dagen. Dan zetten we bijvoorbeeld nog even een extra was aan.
- Gaan we minder vaak weg, lunchen of uit eten dan voorheen. Een luxe die erg leuk is, maar we hebben nu andere prioriteiten.
- Letten we heel erg op en houden we in ons achterhoofd dat iedere euro er één is 😉
Ik denk dat we vooral nog meer grip hebben gekregen dan we al hadden, en dat werkt goed omdat we concrete doelen hebben met een tijdspad. Omdat we huis gebouwd zien worden, weten we waar we het voor doen. Dat helpt mij wel op de momenten waarop ik het lastig vind en stress heb, want die momenten zijn er ook genoeg.
Wellicht heb je iets aan deze tips en heb je nog vragen, stel ze gerust in de comments hieronder.