Als ouder moet je er niet aan denken dat jouw kind iets overkomt. Je wilt dat ze veilig en gelukkig opgroeien. Toch is het mogelijk dat je kind betrokken raakt bij een ongeluk en daardoor lichamelijk of psychisch letsel oploopt. Gelukkig zijn kinderen in Nederland juridisch goed beschermd en ontvangen ze een volledige vergoeding voor letselschade tot een leeftijd van 14 jaar. Heeft je kind een ongeval gehad of wil je graag weten hoe het juridisch geregeld is rondom letselschade bij kinderen? Dit artikel geeft je meer informatie.
Letsel bij je kind
Kinderen hebben een verhoogde kans om hersenletsel op te lopen en dit kan een ingrijpende impact hebben op hun ontwikkeling. Er zijn verschillende situaties waarbij je kind betrokken kan raken bij een ongeluk, bijvoorbeeld bij gymles, een verkeersongeluk of tijdens het paardrijden. Letselschade vaststellen en hiervoor een vergoeding claimen is doorgaans wat ingewikkelder dan bij volwassenen. Dit heeft er bijvoorbeeld mee te maken dat de gevolgen van een ongeval bij kinderen vaak pas zichtbaar worden als ze wat ouder zijn. Ook is de tussenkomst van een kantonrechter nodig voor het bepalen van de werkelijke letselschade. Wordt er een schadevergoeding toegekend? Dan dien je hiervoor een aparte rekening te openen. Om geld op te nemen van deze rekening heb je steeds de toestemming van een rechter nodig, zolang je kind nog geen 18 jaar is. Neem echter eerst contact op met een letselschade advocaat, die jou kundig door het hele proces begeleidt.
Schadevergoeding of smartengeld
Als je kind schade heeft opgelopen door een ongeval kan het zijn dat indirecte kosten door bijvoorbeeld inkomensverlies behoorlijk in de papieren loopt. Ook al deze secundaire kosten kun je aanmerken om te claimen bij de verzekeraar. Hiervoor moet je contact opnemen met een afdeling die verantwoordelijk is voor het afhandelen van juridische zaken. Naast een schadevergoeding heb je mogelijk recht op smartengeld. Dit is een vergoeding die immateriële schade, zoals psychisch lijden, tegemoet komt.
Hoe kom ik in aanmerking voor een schadevergoeding?
Om een dergelijke vergoeding succesvol te claimen zijn er enkele stappen nodig. Zo moet er in de eerste plaats een tegenpartij zijn die aansprakelijk is. Vervolgens moet er ook bewijs worden geleverd voor die aansprakelijkheid. Daarnaast is het belangrijk dat je kunt aantonen dat er een duidelijk verband bestaat tussen het ongeval en de opgelopen schade. Heeft jouw kind aanwijsbare schade opgelopen door een ongeval? Neem dan contact op met een letselschade advocaat. Deze zal je vervolgens helpen bij vervolgstappen, zoals een claim indienen bij de verzekeraar en hoe je toestemming vraagt bij de kantonrechter.