Als je eters krijgt, wil je waarschijnlijk een lekker gerecht op tafel zetten. Hier hoort uiteraard ook een goede wijn bij. Door het grote aanbod kan het alleen een uitdaging zijn om de juiste wijn bij een gerecht te vinden. Herkenbaar? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertel ik je namelijk hoe je goede wijn-spijscombinaties maakt.
Ken de basissmaken van de verschillende wijnsoorten
Om wijn-spijscombinaties te maken, moet je eerst de basissmaken van de verschillende wijnsoorten kennen. Wijn kan namelijk en zoete, zure en/of bittere smaak hebben. Als je weet wat de basissmaken van wijn zijn, wordt het makkelijker om ze met eten te combineren. Rode wijn bevat over het algemeen veel tannines, waardoor het een bittere en soms zure smaak heeft. Witte wijn, rosé en mousserende wijn bevatten weinig tannines, maar veel zuren. Dessertwijnen zijn op hun beurt juist zoet van smaak en hebben weinig tannines en zuren.
Laat je leiden door de hoofdingrediënten
Ken je de basissmaken van de wijnsoorten? Dan ben je er nog niet. De hoofdingrediënten van het eten zijn namelijk minstens zo belangrijk. Je wilt immer wel dat de wijn en het gerecht goed bij elkaar passen. Als er een specifiek hoofdingrediënt is – zoals rood vlees of wild – neem je dit als uitgangspunt bij het kiezen van een wijn. De kans is groot dat je dan bij een rode wijn uitkomt. Maak je een gerecht met een rijke saus? Dan is een wijn die de smaak aanvult of versterkt een goede keuze, zoals een Chardonnay.
Houd rekening met de intensiteit en zuurgraad
Om de perfecte wijn-spijscombinatie te maken, moet je ook rekening houden met de intensiteit en zuurgraad van de wijn. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om een volle wijn bij een licht gerecht te serveren. De smaak van de wijn overheerst dan en dat wil je voorkomen. Dit geldt ook voor de zuurgraad. Een zure wijn smaakt het lekkerst bij een gerecht met een vergelijkbare zuurgraad.
Overweeg contrasterende smaken
De meeste mensen stemmen de smaken van wijn en spijs op elkaar af. In plaats daarvan kun je juist ook voor contrasterende smaken kiezen. Een zoete wijn kan bijvoorbeeld heerlijk smaken bij een pittig gerecht. De lichte en frisse smaak van zo’n wijn versterkt de smaak van het eten juist en dat kan goed uitpakken. Misschien is de combinatie zelfs wel beter dan wanneer je wijn en spijs met een vergelijkbare smaak combineert.
Proef of het een goede combi is
Staat er en Italiaans gerecht op het menu, zoals pasta, risotto, pizza of lasagne? Dan kun je dit vaak goed combineren met een Italiaanse wijn. Als je twijfelt of de wijn en het eten een goede combinatie zijn, kun je zelf eerst even proeven. Schenk een beetje wijn in en neem een klein hapje van het eten. Zodra het eten in je mond zit, neem je er direct een slok wijn achteraan. Zijn de smaken van de wijn en het eten in balans? Dan heb je een perfecte wijn-spijscombinatie gevonden.