Home + Een zieke ouder | De impact die dat heeft op een gezin

Een zieke ouder | De impact die dat heeft op een gezin

 

Een gezin draaiende houden lijkt op sommige momenten wel hogere wiskunde. De ouders hebben het druk met onder andere werk en ook de kinderen hebben tegenwoordig volle agenda’s. Ik merk ook dat het soms best lastig is om alle studiedagen, speelafspraakjes, zwemlessen etc. te combineren met mijn werk. En dan heb ik het nog niet eens over wat we moeten doen als je kind ziek is. Weg planning en hallo chaos! Alles loopt namelijk op rolletjes, maar zodra er ook maar iets misgaat, schopt dat je hele planning in de war!

Dit gebeurt alle ouders weleens en hoewel het niet leuk is, hoort het er simpelweg bij. Het verhaal verandert als één van de ouders langdurig ziek wordt. Naast al het geregel en het verdriet wat dat met zich meebrengt zijn er ook een hoop vragen. Zilveren Kruis weet als geen ander dat er tijdens zo’n periode zoveel vragen op je afkomen, dat je ook weleens wat vergeet te vragen. Daarom is er voor iedereen die hiermee te maken krijgt de Slimme Vragenlijst. Wat dit precies inhoudt vertel ik je later in dit artikel, maar deze extra houvast is heel fijn en ik kan daarover meepraten.

Als je vader ziek wordt

Ik was 17 toen mijn vader ernstig ziek werd, geen heel jong kind meer, maar dat wil niet zeggen dat de impact niet groot was. Van de één op de andere dag verdween alles wat ik vanzelfsprekend vond, maar het ergste was de onderzekerheid. Het was een spanning waarvan we allemaal niet zo goed wisten hoe we er mee om moesten gaan. Er gebeurde namelijk iets waar we allemaal geen invloed op hadden. Die spanning werkt verlammend en al helemaal bij ieder ziekenhuisbezoek. Welk nieuws heeft de arts, is dat goed nieuws of slecht nieuws, wat zijn de vervolgstappen en welke gevolgen heeft dat?

Tijdens een ziekenhuisbezoek komt er een hoop op je af. Je hoort misschien dingen waar je nog nooit eerder van hebt gehoord en het kan voorkomen dat je daarna buiten staat en nog steeds heel veel vragen hebt. Of dat je je achteraf bedenkt dat je de vragen die je had, niet hebt gesteld.

Dit is inmiddels 13 jaar geleden en wat was het fijn geweest als er toen zoiets bestond als de Slimme Vragenlijst van Zilveren Kruis. Antwoorden geven je houvast, ook bij slecht nieuws. Het voelt immers altijd beter dan onzekerheid, maar hoe zorg je ervoor dat je tijdens het gesprek vraagt wat je wilde vragen en hoe stel je de juiste vragen? Zilveren Kruis helpt hierbij met de Slimme Vragenlijst die je uit kunt printen of mee kunt nemen op de tablet of telefoon. Deze lijst stel je zelf samen zodat je vraagt wat voor jou relevant is. De vragenlijst is op die manier voor iedereen persoonlijk.  Zo ga jij voorbereid naar de dokter en hoe gek dat ook klinkt, dat biedt echt steun. Ik spreek uit ervaring…

Naast al deze vragen, speelt er nog een andere belangrijke vraag, want hoe leg je aan je kind(eren) uit wat er aan de hand is?

Hoe vertel je je kind(eren) wat er aan de hand is?

Ik was zelf 17 toen mijn vader ziek werd en wist meteen hoe ernstig het was. Een kind dat veel jonger is beseft dat niet helemaal. Voor hen is ziek zijn (en misschien zelfs de dood) heel abstract. Bij mij, en ik merk dat ook aan Milan bij berichten over familieleden die ziek zijn, helpen de volgende tips:

  • Houd het heel simpel en wees eerlijk. Vertel eerlijk wat er aan de hand is en noem de ziekte bij de naam.
  • Praat niet teveel over de toekomst, maar houd het dichtbij het heden.
  • Vertel wat iemand niet meer kan, vertel simpel over bepaalde symptomen en betrek je kind erbij. Misschien wil hij of zij wel helpen met kleine klusjes. Niet teveel natuurlijk, maar zo heeft je kind het gevoel erbij betrokken te worden.
  • Vraag aan je kind of hij vragen heeft en vertel dat ‘ie alles aan je mag vragen en dat geen enkele vraag gek is.
  • Vertel ook vooral dat ‘ie verdrietig mag zijn, omdat jij dat ook bent. Samen staan jullie sterk!

Let op, dit is wat voor ons heel goed werkt, dat wil niet zeggen dat dit voor jouw kind ook geldt. Ieder kind is daarin anders en deze tips heb ik dan ook gebaseerd op eigen ervaringen.

Verder kun je voor tips en informatie terecht op ‘Beter naar de dokter’. Hier kun je niet alleen de Slimme vragenlijst samenstellen, maar worden ook veel tips gegeven en je leest er bijvoorbeeld welke vragen je van de arts kunt verwachten. Niet alleen jij hebt vragen, maar de arts ook.

En jijzelf dan?

Wist je dat artsen en verpleegkundigen niet alleen kijken naar de medische kant van de situatie? Ook zij zijn begaan met jullie welzijn. Dit is namelijk van invloed op het genezingsproces. Mocht je er nu niet uitkomen en vind je het lastig de zorg voor je partner te combineren met werk en je gezin? Schroom dan niet om hulp te vragen! Er zijn verpleegkundigen die je actief kunnen begeleiden en ondersteunen, ook als het gaat om privézaken. Dit geldt ook voor je behandelend arts, omdat die jullie situatie zo goed kent, kan hij of zij jou ook goed adviseren. Jullie hebben allemaal dezelfde missie en dat is beter worden!

Liefs, Marisca

 

 

 

 

mamablogger, samenwerking, samenwerken, disclaimer

 

Bewaren



Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

  1. 13 november 2016 / 18:31

    Helaas is er te weinig kennis, kunde en hulp voor alleenstaande ouders die langdurig ziek zijn zelfs de meest vermaarde ziekenhuizen weten geen raad. Daar sta je dan

    • 13 november 2016 / 20:19

      Dat is inderdaad heel erg lastig en ik moet eerlijk bekennen dat ik daar ook niet zo snel een antwoord op zou hebben. Het lijkt mij een heel schrijnende situatie…