Home + Opa en oma als oppas

Opa en oma als oppas

Ik hoor en lees het steeds vaker om mij heen, er wordt meer dan ooit (lijkt het wel) een beroep gedaan op opa en oma als oppas. Kinderopvang is erg duur en minder vertrouwd dan een eigen opa en oma en opa en oma zijn vaak flexibeler. Allemaal afwegingen om te kiezen voor opa en oma in plaats van de opvang.

Wij zijn ook gezegend met een opa en oma waar M terecht kan en daar zijn we ontzettend blij mee!

Daarom vandaag een post met mijn/onze ervaringen.

Toen M nog niet was geboren kozen we voor een dag in de week kinderopvang omdat we dachten dat dat voor M leuk en goed zou zijn. Daarnaast zou M twee dagen in de week naar opa en oma gaan. Een mooie verdeling dachten we zo en het was natuurlijk heel erg fijn dat M bij mijn ouders terecht kon.

Toen M er eenmaal was en mijn verlof voorbij was ging hij dus ook een keer per week naar een kinderdagverblijf en van het goede gevoel wat ik er bij had, was al snel niets meer over. Als M er weer heen moest sliep ik twee nachten ervoor al slecht. En als ik hem had gebracht belde ik tussen de middag op hoe het ging. Ik kon mijn vinger er niet op leggen, maar het gevoel was niet goed, hoe aardig de leidsters ook tegen mij waren. En op de dagen dat ik echt niet kon verdragen dat hij er was belde ik mijn ouders te vragen of ze hem alsnog op wilden halen. Dit deden zij gelukkig.

Toen ik een keer onverwachts zelf binnen kwam bleek dat ze M ernstig hadden verwaarloosd. Zonder in detail te treden, hebben we diezelfde dag nog besloten dat M er niet meer heem zou gaan. Om mij heen hoorde ik dat mensen vonden dat ik hem er te snel had afgehaald. Ik moest wennen en misschien was mijn reactie daarom wat overdreven. Ik vertrouwde op mijn eigen gevoel en niet lang daarna bleek datzelfde kinderdagverblijf alle filialen te moeten sluiten. De eigenaar had een nogal dubbele moraal, laten we daar maar op houden. Mijn gevoel was dus wel degelijk juist al die tijd.

Gelukkig was M ook die derde dag van harte welkom bij opa en oma en wat heeft hij het daar fijn! Hij is er nu nog twee dagen in de week een paar uurtjes omdat hij naar school gaat, maar wat een goede basis heeft hij meegekregen. De band tussen hen is zo ontzettend goed. Daarnaast is het een heel geruststellend gevoel dat hij bij mensen is die we door en door vertrouwen en ook heel veel van hem houden.

Natuurlijk is het voor iedereen anders. Misschien wonen je ouders wel ver weg of is de band niet zo goed. Daarnaast kan het nog zo zijn dat opa en oma zelf weinig tijd hebben om op te passen, dan houdt het al snel op. Wij zijn blij dat wij de mogelijkheid hebben gekregen, niet alleen voor ons uit praktisch oogpunt, maar ook voor M. Er komt niemand tussen opa, oma en M!

Hoe hebben jullie de opvang geregeld? Schakelen jullie opa en oma in en waarom wel/niet? Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties.

Liefs, Marisca

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 Reacties

 1. 20 mei 2015 / 08:41

  Hier wel 2 opa’s en oma’s die af en toe oppassen maar niet op vaste dagen.
  Sowieso werken beide opa’s en oma’s gewoon nog elke dag.
  Mijn ouders zijn ook jong, 48 jaar…
  Naar opvang hoeft ze niet omdat ik thuis ben.. En soms gaat ze dus naar oma omdat ik een dagje voor mezelf wil.

 2. opa
  20 mei 2015 / 09:28

  Wij zijn er trots op en wat is het een (h)eerlijk ventje !

 3. 20 mei 2015 / 10:10

  Wat ontzettend naar zeg dat je gevoel over de opvang uiteindelijk goed zat. Lijkt me echt vreselijk!

  Hier helaas geen opa’s en oma’s die kunnen oppassen. Mijn vader woont te ver weg en de ouders van mijn vriend werken gewoon fulltime! Best jammer!

 4. 20 mei 2015 / 12:29

  Oh wat lijkt me dat erg als je erachter komt dat je kids niet goed behandeld worden bij het KDV! Bij mij heeft opa en oma ook zeker de voorkeur, boven een KDV oid, puur omdat het eigen vlees en bloed is, en ik ervan overtuigd ben dat je dan een betere ‘oppas’ hebt! Je mag zeker blij zijn met zo’n fijne oppas!

 5. 20 mei 2015 / 17:41

  Jammer van je nare ervaring met het KDV. Wij hebben zelf geen opvang nodig. Ik ben zelf gastouder bij ons thuis en als we toch eens oppas nodig hebben kunnen we meestal een beroep doen op mijn moeder. Of de buurvrouw. Maar het komt maar zelden voor.
  Mocht ik toch buitenshuis werken, had ik sowieso gekozen voor een gastouder. Dat vind ik toch altijd beter dan een KDV 🙂

 6. 20 mei 2015 / 17:54

  Hier hebben we geen oppas opa en oma die beschikbaar zijn. Maar ik zou het anders ook niet gedaan hebben denk ik. Ik vind toch vaak dat er best wel veel gezeurd wordt op oppasoma’s (geven teveel snoep enzo). En ik zou teveel twijfelen over mijn capaciteiten als ouder denk ik (want oma heeft altijd veel meer tijd enzo).

  Maar fijn dat het voor jullie een goede oplossing was! 🙂