Home + Mama’s Carrière | Ik ga toch minder werken…

Mama’s Carrière | Ik ga toch minder werken…

Ongeveer een jaar geleden maakte ik bekend dat ik 32 uur per week ging werken. Ik kreeg volop commentaar; het zou veel te druk zijn in combinatie met mijn gezin en blog, ik zou teveel van mijn kinderen gaan missen en ik zou zelfs mijn carrière boven mijn kinderen stellen. Dit heeft mij wel heel even doen twijfelen. Maakte ik dan echt de verkeerde keuze? Maar ik ben toch niet de enige ouder in dit huis? Patrick is er ook nog en hij nam twee dagen per week ouderschapsverlof op. Het jaar vloog voorbij en nu moet Patrick vanaf 1 maart weer fulltime aan de slag. En dat betekent dat ik weer minder ga werken. Of ik daar blij mee ben? Nee, eigenlijk niet…

Geen keuze

Toen ik zwanger was van Floris was er geen sprake van dat ik meer zou gaan werken. Dit kwam pas later ter sprake en toen de mogelijkheid zich voordeed wilde ik het wel heel graag. Patrick zag het wel zitten om ouderschapsverlof op te nemen. Zo kon hij bijvoorbeeld wat meer betrokken zijn bij de school van Milan. Voor die tijd kwam hij daar nauwelijks omdat hij altijd vroeg aan het werk moest.

Ik vond het heerlijk en die 32 uur waren prima te combineren met dagelijks bloggen. Het was een kwestie van goed plannen en als je mijn diaries volgt, weet je dat we nog steeds heel veel leuke dingen doen met zijn viertjes. Maar het jaar zit er bijna op en ik wil de jongens niet vier dagen per week ergens brengen. Bij Pat op het werk zijn er geen mogelijkheden om vier dagen te werken. Heel erg jammer, maar helaas is dat in veel sectoren nog zo. Zeker waar veel mannen werken. En als we de kinderen niet vier dagen per week ergens willen brengen, blijft er maar één optie over; ik moet weer minder gaan werken. Ik heb geen andere keuze.

Nu ik dit zelf zo lees, klinkt het alsof ik helemaal niet thuis wil zijn en ik dit een straf vind, maar dat is echt niet zo. Ik hoop ook niet dat jullie dat denken, maar ik vind mijn werk oprecht heel erg leuk en ik vind het heel erg jammer dat het zelfs in 2019 nog vaak zo is dat de vader niet minder kan werken en dat de moeder dan maar een stapje terug moet doen. We zijn toch allebei ouders?

Ouderschapsverlof

Die 32 uur per week hebben mij het afgelopen jaar heel veel gebracht. Ik heb hard gewerkt en met heel veel plezier. Het zou toch zonde zijn als ik dat nu al op zou moeten geven? Gelukkig heb ik een ontzettend goede werkgever die heel erg meedenkt. Waarom zou ik niet een jaar ouderschapsverlof opnemen? Zo kan ik het jaar overbruggen voordat Floris naar de peuterspeelzaal gaat en kan ik daarna weer meer gaan werken. Na mijn ouderschapsverlof heb ik gewoon weer recht op mijn 32 contracturen! Het was zo geregeld en wat is het fijn om dit gewoon te kunnen bespreken. Echt, ik gun iedere ouder zo’n werkgever!

Het plan

Ik ga een jaar lang 26 uur per week werken. Drie dagen op kantoor en 3,5 uur per week thuis. Ook die mogelijkheid krijg ik, dat is toch fantastisch! Ik neem dus zes uur per week ouderschapsverlof op, gedurende een jaar.

Nogmaals, ik vind het jammer dat Pat en ik de taken niet beter kunnen verdelen, want deze constructie betekent ook dat straks het hele huishouden weer op mijn schouders terecht komt, net als koken etc. Dat wordt behoorlijk pittig en daar zie ik stiekem best tegenop. De huidige constructie bracht voor ons allemaal veel meer rust, maar we wisten tegelijkertijd dat het af zou lopen.

Het is daarom heel dubbel, maar we zien wel hoe het gaat. In ieder geval ben ik heel blij met mijn werk en het feit dat er zo mee werd gedacht.

Hoe doen jullie dat? Klets mee in de comments hieronder.

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties

 1. Christine
  5 februari 2019 / 06:07

  Je bent er in ieder geval achter gekomen dat je zo’n vierdaagse werkweek heel leuk vindt en goed te behappen vond (met de twee papadagen van Patrick). Fijn dat je in ieder geval nu een jaar met ouderschapsverlof kan overbruggen om je contract te kunnen behouden! Vraag ik me alleen af wat je precies bedoelt met de peuterspeelzaal. Als opvang is dat toch veel te kort omdat ze vaak anderhalf of twee uur bedoeld zijn om de peuters iets te leren en niet als dagopvang? Of bedoel je dan een combi met een kdv of opa en oma.

  Hier m’n ouderschapsverlof in één keer opgenomen na het zwangerschaps- en bevallingsverlof. Gisteren zojuist mijn eerste werkdag gehad! Eerst werkte ik de even weken 2 en de oneven weken 3 dagen van 8 uur. Nu werk ik elke week 3 dagen, maar wel kortere dagen zodat ik precies uit mijn werk de oudste van school op kan halen en geen naschoolse opvang voor m’n kleuter nodig heb! Als op termijn de jongste ook klaar is met de kleuterschool ga ik misschien weer terug naar m’n oude werkrooster en kiezen we dus voor naschoolse opvang, maar voor een kleuter vind ik dat niets (als je daar natuurlijk een keuze in kunt maken, er zijn ook genoeg mensen die niets te kiezen hebben). Manlief had met z’n werkgever afgesproken dat hij een dag ouderschapsverlof op zou gaan nemen als papadag, toen hij van baan switchte. Tijdens een jaarcontract was het niet mogelijk om ouderschapsverlof op te nemen, maar pas als hij een vast contract zou hebben. Nu werkt hij 4x9u en 2u zodra ik thuis ben in de middag van de vrije dag die dus papadag is. Dus zo hebben wij het voor dit jaar gedaan 😉

 2. 5 februari 2019 / 08:05

  Fijn dat je het nu zo hebt kunnen regelen.
  En iedereen moet het aantal uren werken waar hij/zij zich prettig bij voelt.

  Ik werk 24u en mijn partner 40u. Opvang hebben we geregeld met beide oma’s een dag en de gastouder een dag.
  Voor mij is 24u p/w prima.

 3. Anja
  5 februari 2019 / 10:14

  Wat jammer dat jullie niet beiden de mogelijkheid hebben om 4 dagen te werken. Wij werken wel beiden 4 dagen per week (32 uur), daar zijn we heel blij mee dat dat mogelijk was. We zijn dus ieder een doordeweekse dag thuis bij ons zoontje. De overige 3 dagen gaat hij een dag naar het kdv en beide opa’s en oma’s passen een dag op. Daarnaast hebben we beide nog de mogelijkheid om ouderschapsverlof te nemen, maar dat hebben we tot nu toe nog niet gedaan.

 4. 29 april 2019 / 00:22

  Wat een geweldige post. Heel erg bedankt voor het delen van