Home + Wat kost een baby nu eigenlijk?

Wat kost een baby nu eigenlijk?

Hoera, je bent zwanger! Natuurlijk ben je blij, maar tegelijkertijd denk je ook aan de toekomst, want wat heeft dit voor gevolgen voor jullie besteedbare inkomen? Nu ga ik je niet vermoeien met allerlei cijfertjes etc., want het is algemeen bekend dat een kind ongeveer een ton kost. Vandaag wil ik het wat anders doen, want wat kost een baby nu eigenlijk voordat ‘ie wordt geboren?

Dit zijn de eerste uitgaven die je doet om alles klaar te maken voor de komst van een baby. Het NIBUD heeft een globaal overzicht gemaakt van deze eerste kosten en hebben daarvoor adviezen van aanstaande ouders en kraamcentra gebruikt. Ik wil dit overzicht graag met jullie delen en vragen of jullie dit enigszins herkennen. Wij hebben met de komst van Milan echt op de kleintjes gelet, maar ik vind sommige bedragen in deze tabel wel laag hoor.

Het zal ongetwijfeld kunnen, maar ik ben wel wat kritisch op dit overzicht…

Babyuitzet in euro’s

Babykamer €272. Ik had het geluk dat ik de commode en het ledikantje kreeg, maar als je een kamertje nieuw wilt kopen, red je het niet voor dit bedrag. Ik ga er dus wel vanuit dat dit een gemiddelde is.

Verzorging €148. Dit vind ik, vergeleken met de babykamer, dan best wel weer veel. Hier zitten dan wel weer het badje, hydrofiele luiers, bad producten etc. bij ga ik vanuit.

Kleding €111. Hier kan ik me wel in vinden en ik denk zelfs dat ik hier al flink overheen ging 😉

Overige baby artikelen in euro’s

Box €120. Volgens mij heeft die van ons toen ook zoiets gekost. Ik weet nog wat we hem kochten tijdens de Mama Mazzel dagen van Prènatal.

Buggy €70. Als je hem nieuw koopt moet je niet perse een bekend merk willen hebben. Wij kochten via Marktplaats een Quinny Zapp voor €60. Daar hebben we echt lang plezier van gehad!

Kinderstoel €60. Ook deze vind ik wat lastig. Wil je bijvoorbeeld een Stokke® Tripp Trapp, dan ben je ook tweedehands vaak wel duurder uit. Wij hadden toentertijd een heel gave kinderstoel van Mutsy en die kostte ongeveer het dubbele.

Combiwagen €400. Dat kan zeker wel! Ik maakte onlangs een selectie van een aantal heel mooie en complete kinderwagens onder de €300. Zelf kochten we toen een tweedehands wagen via Marktplaats voor €250.

Maxi Cosi €100. Dit is ongeveer de standaard prijs voor een Maxi Cosi. Als je nog even kijkt op mijn post over de kinderwagens beneden de €300, zit er vaak ook al een autostoeltje bij zonder dat je daar extra voor moet betalen.

Commode €80. Wij kregen een heel fijne van mijn zus en die gebruiken we nog steeds. Toch kun je ook vaak een ander soort kast ombouwen tot commode, dus voor dat bedrag kom je al een heel eind. Vind ik het wel gek dat het NIBUD deze niet heeft gezet onder de kosten voor de babykamer. En wil je weten hoe je een commode handig indeelt? Kijk dan even hier.

Flessen en toebehoren zoals een flesverwarmer etc. €40. Ook dit kan wel kloppen, maar wij hadden geen flesverwarmer. Wij warmden het flesje op in de magnetron.

Babyfoon €60. Ook dit lijkt mij wel een redelijk bedrag, maar je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Wil je er bijvoorbeeld een camera op, dan zal je wel wat meer kwijt zijn.

Buikdrager €80. Dit is optioneel als je je kind wilt dragen. Ik denk dat je voor dit bedrag een behoorlijk goede kunt kopen, maar kijk ook hiervoor eens op Marktplaats. Mijn buurvrouw scoorde overigens een heel mooie van een duur merk voor €5 op de rommelmarkt. Zelf heb ik Milan nooit gedragen.

Campingbedje €50. Ook dit lijkt mij een redelijk bedrag, maar heb je deze al meteen nodig? En misschien kun je deze nog van iemand overnemen voor een mooi prijsje.

Wipstoeltje €35. Deze vond ik echt onmisbaar! Die van ons kostte echter wel rond de €75, maar wat waren we er blij mee. Kruidvat heeft overigens ook weleens wipstoeltjes in de aanbieding.

Luiers gemiddeld €25 per maand. Voor een baby vind ik dit wel wat aan de lage kant, maar het zou zomaar kunnen. Ik was gemiddeld rond de €40 in de maand kwijt en dan kocht ik gewoon eigen merk luiers van Kruidvat.

Ik hoop dat je er iets aan hebt en ben benieuwd of jij je hierin kunt vinden. Ik zal vast nog wel dingen zijn vergeten, maar vul deze dan gerust aan. Laat het me graag weer weten in de comments hieronder.

liefs-marisca-mamablogger-mama blogger-

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 Reacties

 1. 23 maart 2016 / 06:59

  Ik zet altijd vraagtekens bij die lijstjes van het NIBUD. Vind ze soms zo raar bedacht. Op zich komen bovenstaande prijzen redelijk in de richting maar ik vind toch altijd dat je het zo duur kunt maken als je het zelf wilt. 2de hands is vaak een stuk goedkoper en sommige dingen heb je niet nodig.

 2. 23 maart 2016 / 08:55

  Vind die lijstjes echt totale onzin. Alles (lijkt me) is gebaseerd op gemiddelden. Onze babykamer was echt wel duurder maar het kan ook goedkoper, en inderdaad raar dat de commode niet bij de babykamer bij in zit!

  • 23 maart 2016 / 09:10

   Vind ik dus ook en daarom wilde ik hem ook kritisch delen. Zo mis ik ook een goed matrasje en beddengoed. Was ook niet bepaald goedkoop…

 3. Rebecca
  23 maart 2016 / 19:35

  Luiers vind ik aan de lage kant (bij een baby) en wij hebben een camerababyfoon en deze kostte 120 euro.
  Buiten mijn stiekeme kledingkoopverslaving, ben ik bij de rest ver onder die prijzen gebleven (we hebben niks gekregen). Koopjes en geduld hebben (marktplaats).
  Ook nu weer, een tandemkinderwagen gekocht voor 80 euro. Bedje 30 euro etc etc.

 4. 25 maart 2016 / 12:08

  Ik denk dat het wel een beetje klopt, bij het één iets meer en bij het ander wat minder. Alleen is het dan wel heel belangrijk om op Marktplaats te shoppen, het is een goudmijn en om de kortingacties van de babywinkels en ook AH te volgen. De laatste heeft bijvoorbeeld veel Philips acties voor flessenwarmers, babyfoon etc.