Home + Hoe werk je het beste samen met de oppas?

Hoe werk je het beste samen met de oppas?

Het is niet altijd even makkelijk om de zorg van je kinderen uit handen te geven. Zeker niet aan een oppas die voor de eerste keer komt babysitten. Je wil genieten van die welverdiende avond uit, maar je gedachten drijven toch naar huis. Want zal de oppas wel weten waar alles ligt? En zullen de kids lief gaan slapen?

Hoe zorg je er dus voor dat de oppas goed haar werk kan doen en jij met een gerust hart op stap kan? Oudermatch.nl schiet te hulp met tips voor een geoliede samenwerking met de oppas.

Duidelijkheid

In grote lijnen weet de oppas natuurlijk wat haar te doen staat, maar wees ook duidelijk over de details. Verwacht je bijvoorbeeld dat ze naast het oppassen wat huishoudelijke klusjes doet of dat ze helpt bij het maken van huiswerk? Zorg dan dat dit op voorhand duidelijk is om latere teleurstellingen of onbegrip te voorkomen.

Bijzonderheden

Daarnaast ontwikkelt elk gezin eigen gewoontes. Dit kan variëren van een bijzonder woord voor eten tot specifieke slaaprituelen. Deze zijn voor jullie heel gewoon, maar een nieuwe oppas kan wel eens met haar handen in het haar komen te zitten. Bespreek daarom vóór het oppassen alle bijzonderheden. Vertel welke speen je kleintje tot rust brengt en welke knuffel echt niet mag ontbreken bij het slapengaan.

Het oppas schrift

Na een poosje zal de oppas wennen aan de routines. Maar in het begin kan al die nieuwe informatie overweldigend zijn. Reden genoeg om orde op zaken te stellen en het “oppas schrift” te introduceren. Hierin schrijf je alles op omtrent de zorg van je kinderen. Denk hierbij aan welke boekjes voorgelezen mogen worden, maar ook urgente zaken, zoals:

  • Belangrijke telefoonnummers; van jezelf, je partner, een buur die gebeld kan worden in geval van nood, de huisarts (en andere spoednummers) en het nummer van school.
  • Vermeld ook medische gegevens, zoals:
  • Allergieën of overgevoeligheden van je kind.
  • Dieetwensen (zijn jullie bijvoorbeeld vegetarisch?).
  • Medicijngebruik.
  • En vergeet ook niet andere gegevens, zoals:
    –          Slaap-, eet- en douche routines.
    –          Een lijst met activiteiten die gedaan mogen/moeten worden.
    –          Een lijst met zenders die je kleintje wel of niet mag zien.
    –          De WIFI-gegevens

Logboek

Tevens is het handig om het schrift te gebruiken als logboek. Houdt wekelijks bij welke veranderingen er hebben plaatsgevonden, zodat de oppas hiervan op de hoogte is. Andersom noteert de oppas hoe het babysitten is gegaan. Wellicht merkt ze bijzonderheden op, waar je als moeder van op de hoogte wil zijn. Het is sowieso altijd leuk om een verhaaltje te lezen over hoe het gegaan is wanneer je er zelf niet bent, nietwaar?

Afspraken om na te komen

Je maakt duidelijke afspraken met de oppas en je wilt dat ze zich hier aan houdt. Dit zal ze dan ook terug verwachten. Kom dus niet standaard een half uur later thuis dan afgesproken. Samen zorg je voor de beste opvang van je kinderen. Een goede relatie is essentieel. Deel informatie en houdt elkaar op de hoogte. Zo kan de oppas het beste haar werk doen en jij kunt zorgeloos een avondje uit.

 

 

 

mamablogger, samenwerking, samenwerken, disclaimer

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *