Home + Hoe kun je je zwembad onderhouden? Tips voor deze zomer!

Hoe kun je je zwembad onderhouden? Tips voor deze zomer!

Een aantal jaar geleden kochten we voor het eerst een groot zwembad voor in de tuin. We hielden hem met een schepnetje schoon en dekten hem af na gebruik. Toch was het water binnen enkele dagen troebel en het zwembad vies. Niet alleen blaadjes en insecten maken het water vies, wat dacht je van zweet en zonnebrandcrème? Hier hadden we totaal niet bij stilgestaan. Inmiddels weten we beter en leek het mij leuk een verzamelblog te schrijven met tips over het onderhouden van je zwembad.

Deze tips zijn overigens ook handig wanneer je een opblaasbare jacuzzi hebt. Ook die wint de laatste jaren aan populariteit. Niet zo gek, want nu we meer thuis zijn, maken we het thuis extra fijn. We investeren ons geld nu simpelweg anders. Dat zagen we vorig jaar al. We hoopten er dit jaar weer anders voor te staan, helaas is dat niet het geval en dus investeren we nog een jaar in onze huizen en tuinen.

Hoe en wanneer het zwembad vullen?

Oké, je hebt een besluit genomen: jullie hebben een zwembad en het mooie weer komt eraan. Maar hoe en wanneer vul je dan het zwembad? Voor je het bad gaat vullen is het belangrijk te weten deze nooit met grondwater te vullen. Vul het zwembad altijd met kraanwater. In grondwater zit namelijk veel ijzer wat kan zorgen voor roestvorming. Bronwater wordt om diezelfde reden afgeraden. Oké, gewoon leidingwater dus. Wij vullen het zwembad altijd met de tuinslang die we aansluiten op de kraan. Vervolgens duurt het wel even voor zo’n groot bad vol is.

Wist je dat je voor het vullen van een zwembad gemiddeld €25,- betaalt? Dat betekent dat je voor een relatief klein bedrag, lang plezier kunt hebben!

Wanneer je het zwembad vult is natuurlijk aan jou. Tip: wacht niet te lang en begin ’s morgens op tijd. Na het vullen van het bad moet je het water behandelen en de filter moet er nog even op. Ook dat kost tijd. Door vroeg te beginnen heb je eerder plezier van het zwembad.

Waarom heb je een filterpomp nodig?

Je hebt een filterpomp nodig om het water van het zwembad schoon te houden. De filterpomp het water in het bad rond. Het duurt gemiddeld vier tot vijf uur voor al het water door de filter is gegaan en het wordt aangeraden dat twee keer per dag te doen. Je kunt de filterpomp daarom gerust acht tot tien uur aan laten staan.

Er zijn twee soorten filters: de traditionele cartridge filterpomp en de zandfilterpomp. De eerste is wat goedkoper in de aanschaf, maar daar moet je heel regelmatig de cartouche filter vervangen. De zandfilterpomp is wat duurder in de aanschaf, maar deze vergt veel minder onderhoud. Laat je hierover goed adviseren.

Waarom chloortabletten?

Aan alleen een filterpomp heb je niet genoeg om het water van je zwembad schoon te houden. Er komen onder andere bacteriën en schimmels in het zwembad. Het water moet daarom gedesinfecteerd worden. Dit doe je, net als bijvoorbeeld het schoonmaken van een toilet, met chloor. Je giet er in dit geval geen chloor in, maar je koopt speciale chloortabletten. Als je deze gebruikt moet de pH- waarde van het water tussen 7,2 en 7,6 liggen. Dit kun je meten. In het begin is dit even puzzelen, maar als snel weet je hoe het werkt en wat je moet doen om je zwembadwater schoon te houden.

Hoe houd je het zwembad schoon?

Door het water iedere twee á drie dagen te testen en waar nodig het de waardes een beetje bij te sturen. Als je het goed bijhoudt is het relatief weinig werk (veel minder dan het bad flink schoon te moeten maken) en heb je er ontzettend veel plezier van! Laat je goed adviseren wanneer je een zwembad koopt en lees je even in. Op naar de zomer! ☀️

Hebben jullie een zwembad in de tuin? Zo ja, wat is jullie gouden tip om het water schoon te houden?

liefs

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *