Home + Breng jij je kind(eren) weleens met de auto naar school?

Breng jij je kind(eren) weleens met de auto naar school?

Het was afgelopen week in het nieuws; er gebeuren rondom scholen heel veel ongelukken. Dit komt onder andere door de drukte, onoverzichtelijke wegen én ouders die hun kinderen naar school brengen met de auto. Dit zorgt voor verkeersopstoppingen, frustratie én behoorlijk wat ongelukken in het jaar. Er zijn scholen die oproepen de kinderen niet met de auto weg te brengen en daar kan ik mij heel goed in vinden. En toch breng ik Milan een enkele keer met de school…

Je hebt als ouder niet altijd een keus

Laat ik voorop stellen dat ik heel goed begrijp dat scholen de ouders oproepen om niet met de auto naar school te komen. Zelf doe ik het ook liever niet. Met de auto doe ik er langer over dan op de fiets en het is ook niet altijd nodig. Negen van de tien keer kan ik Milan met de fiets wegbrengen. Ik kan daarna op de fiets door naar mijn werk, maar die luxe heeft niet iedereen. Je hebt als ouder niet altijd een keus. Zodra je je kind naar school hebt gebracht moet je misschien wel meteen door naar het werk. Je hebt geen tijd meer om eerst naar huis te fietsen en daar je auto te halen dus rij je meteen door. Je hoopt dat het verkeer een beetje meewerkt zodat je ook echt op tijd bent voor die eerste afspraak. Ook dit herken ik…

Het gebeurt namelijk weleens dat ik afspraken buiten Gouda heb. Ik neem dan de auto mee en zodra ik de jongens heb weggebracht, rijd ik meteen door. En nee, dan zit ik niet op mijn gemak achter het stuur. Het is druk, iedereen moet naar het werk en naar school en dat zorgt inderdaad weleens voor gevaarlijke situaties. Niet zozeer door mij, maar bijvoorbeeld ook door pubers die het nodig vinden om met zijn vieren naast elkaar te fietsen, nog even snel door rood te rijden of die zelfs nog snel over willen steken terwijl er een bus aan komt. Het ligt dus echt niet altijd aan de automobilist.

We moeten allemaal opletten

Ik merk wel dat de mentaliteit in het verkeer is veranderd. Mensen hebben minder voor elkaar over (goed voorbeeld ook voor je kinderen), hebben haast en letten daardoor minder op en vinden dat zij daarom wel die voorrang verdienen. Zo werkt het natuurlijk niet. Als we nou eens met zijn allen opletten en begrip proberen te hebben voor elkaar. Die ene ouder die zijn kind met de auto naar school brengt is niet meteen lui, maar die kan daarna wel een overleg hebben waar zijn baan van afhangt. En die moeder met die bakfiets (even preken voor eigen parochie hoor haha) is niet per definitie een “huismoedertje dat daarna lekker thuis thee kan gaan drinken”. Nee hoor, ik moet ook gewoon naar kantoor.

Minder vooroordelen, meer begrip en iets meer geduld. Dan komen we een heel eind, want 10.000 ongelukken bij scholen (per jaar!) zijn er 10.000 teveel. Sowieso is ieder ongeluk er één teveel.

Breng jij je kind(eren) met de fiets of met de auto naar school? Klets gezellig mee in de comments hieronder.

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 Reacties

 1. Louise
  12 september 2018 / 06:41

  Ik kan ook niet anders mijn kinderen zitten beide op het sbo 2 dorpen verderop( dichtsbijzijnde sbo school) en dat is maar liefst 8,5 km heen en ook 8,5 km terug
  Gelukkig heb ik een auto…..
  Maar ik vind dat het gebruik van mobieltjes eens verboden moet worden op de fiets dan heb je al 75% in de kiem gesmoord…..

 2. 12 september 2018 / 07:36

  Ik breng uk helaas nooit naar school. Dit doet mijn schoonmoeder, en ja zij brengt hem wel met de auto. Gelukkig is hij bij mijn zoontjes school nog nooit iets gebeurt. ’s Middags als ik hem op haal doe ik dat met de fiets (ik heb niet eens een rijbewijs) en moet zeggen dat er meer ouders zijn met fietsen of lopend dan dat er auto’s zijn. Omdat de school ook midden in een woonwijk ligt heeft school strikte regels wat betreft auto’s van ouders en daar houdt iedereen zich wel aan.

 3. 13 september 2018 / 10:40

  Ik heb geen rijbewijs dus ben afhankelijk van de fiets. Maar omdat ik ziek ben gaat mijn zoon sinds kort alleen op de fiets. Ik blijf het eng vinden. Ik vind het wel altijd bizar dat sommige ouders persé vlak voor de deur hun kinderen uit de auto willen gooien. Het zijn altijd dezelfde figuren, die overal lak aan hebben. Dan denk ik; ze kunnen best een straatje lopen hoor. Of je gaat wat eerder van huis weg als je verzekerd wilt zijn van een parkeerplaats vlak voor school.