Home + 10 tips om anderen te helpen tijdens deze Coronacrisis

10 tips om anderen te helpen tijdens deze Coronacrisis

Volgens mij heb ik het al 100 keer gezegd, maar wat een gekke tijden zijn dit toch. Inmiddels zit ik nu ziek thuis en hoop ik maandag weer fit aan het werk te kunnen. Nu ik thuis zit zie ik ook het ene na het andere bericht voorbij komen rondom het Coronavirus. Van ondernemers die oproepjes doen, van ZZP-ers die proberen wat inkomsten te genereren, maar vooral ook van mooie initiatieven die worden gestart om anderen te helpen. Veel van deze tips en ideeën worden los gedeeld, maar ik probeer op mijn manier mijn steentje bij te dragen door een overzichtje te maken van hoe je anderen kunt helpen tijdens deze Coronacrisis.

 1. Stop met hamsteren! Ik dacht dat we het hier nu wel over eens waren, maar Pat was zojuist (terwijl ik dit typ) in de supermarkt en er waren nog steeds heel veel lege schappen. Dit is echt niet nodig! Houd wat over voor een ander. En als je dan toch zoveel in huis hebt, kun je misschien wel wat koken voor die oudere buurman of buurvrouw of voor dat gezin waarvan je weet dat ze het niet zo breed hebben en die niet in de gelegenheid zijn om nu de boodschappen te halen die ze zo nodig hebben.
 2. De bloemenhandelaren hebben het nu heel moeilijk. We worden allemaal vrolijk van een mooie bos bloemen dus blijf deze vooral kopen. De prijzen zijn nu laag dus neem meteen een tweede bosje mee en leg deze bij opa en oma voor de deur bijvoorbeeld of weer bij die ene buurman of buurvrouw.
 3. Steun de lokale ondernemers. Zij maken onze binnenstad zo leuk en zorgen voor die leuke en speciale winkeltjes waar we zo graag komen. Die kunnen en willen we niet missen. Blijf bij ze kopen (ga desnoods even alleen de stad in) of koop een cadeaubon. Koop dat ene boek nu even niet online (tenzij je binnen moet blijven natuurlijk), maar liever bij de lokale boekhandel, dat geldt ook voor kinderkleding bijvoorbeeld. Kijk of zij ook een webshop hebben en bestel het daar. Of combineer het tenminste; dus een product bij een grotere winkel en één bij de lokale ondernemer. Er zijn nu overigens ook veel ondernemers die met liefde ’s avonds de spullen bij je komen bezorgen. Maak daar gebruik van. Jij blij, zij blij.
 4. Laat je kinderen een tekening maken voor opa en oma en stuur er meteen eentje op naar het lokale verpleeghuis. Je maakt de ouderen én het personeel hier heel blij mee.
 5. Ben je gezond en heb je geen klachten? Dan kun je wellicht boodschappen doen voor een ander of diegene helpen met iets anders. Vraag eens rond in de buurt of wellicht ken je al iemand. Let hierbij goed op de voorgeschreven maatregelen.
 6. Veel bibliotheken zijn dicht dus waarom ruil je niet met buren, vriendinnen etc. Dit kan ook met kinderboeken en/of gezelschapspelletjes. De boeken en spelletjes krijgen een tweede leven en jullie hebben wat nieuws waarmee jullie je kunnen vermaken tijdens die dagen binnen. Nieuwe boeken, spelletjes etc. vinden kinderen altijd leuk. Doe wat je wilt ruilen in een tas en zet het voor de deur van bijvoorbeeld die ene vriendin. Zij kan op haar beurt daarna de tas voor jullie neerzetten.
 7. Zit die ene vriendin of je zus er helemaal doorheen thuis en hebben jullie een ruime tuin? Als jij en jullie kind(eren) geen klachten hebben (dus ook geen milde verkoudheid) kan jij ze misschien een paar uurtjes opvangen? Kan zij even op adem komen en andersom kan het wellicht ook een keer. Let wel goed op of jullie allemaal écht geen klachten hebben en houd de richtlijnen goed aan.
 8. Is jouw kind thuis druk bezig met schoolwerk? Maak hier een foto van en laat je kind een lief berichtje schrijven voor de juf of meester en mail deze naar hen. Zij hebben de afgelopen weken en dagen keihard gewerkt en vangen nu de kinderen op van ouders in vitale beroepen die geen andere opvang kunnen regelen en heel hard nodig zijn op de werkvloer. Datzelfde geldt voor de leerkrachten zelf, ook zij hebben een vitaal beroep. Af en toe een fotootje sturen met een leuk bericht doet hen echt goed, dat weet ik zeker.
 9. Ik blijf even bij de leerkrachten, want misschien kunnen jullie thuis al een mooi bedankje maken voor wanneer dit allemaal voorbij is? Wij hebben nog twee leuke letterborden liggen thuis (nieuw in de verpakking) en maken daar een boodschap op die we geven als de kinderen weer naar school mogen. Wil je wat maken en kun je wel wat inspiratie gebruiken? Klik dan hier voor alle juffenbedankjes die wij ooit hebben gemaakt.
 10. Tot slot: houd je aan de voorschriften van de overheid en het RIVM. Deze zijn er niet voor niets. Blijf binnen als je niet perse naar buiten hoeft, houd voldoende afstand, blijf je handen goed wassen, vermijd bezoekjes aan ouderen etc. We doen dit voor elkaar en zouden dit ook met elkaar moeten doen. Dan komt het vast goed!

Welke tips heb jij nog om anderen te helpen tijdens deze Coronacrisis? Ik hoor ze graag!

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met DIY’s, reviews, kidsfashion etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

6 Reacties

  • 19 maart 2020 / 10:43

   Hoi! Ik zeg ook niet dat je álle lokale ondernemers moet helpen. Maar je kunt wellicht wel de ondernemers steunen die je kent en/of waar je regelmatig komt. Al dan niet in een webshop, maar zij kunnen je hulp goed gebruiken.

   De website die je noemt is ook een mooi initiatief. Bedankt voor de tip!

 1. Sandra
  19 maart 2020 / 21:44

  Nog een tip; ga niet met de hele familie naar de bouwmarkt.. lijkt wel of hele Nederland aan schilderen ga

  • 23 maart 2020 / 07:59

   Herkenbaar. Ik hoorde gisteren dat er hier rijen voor de ingang van de GAMMA stonden. Bizar!

 2. 22 maart 2020 / 23:36

  De belangrijkste tip vind ik je laatste tip: houd je aan de richtlijnen en BLIJF bij iedereen uit de buurt als je klachten hebt en ga niet bij Jan en Allemaal op visite in het weekend of in je (extra) vrije tijd. Ik vind het zo dom als ik hoor of lees/zie (op social media) dat mensen toch weer in groepjes zijn gaan ondernemen in het weekend. Door alles zo te negeren zorg je ervoor dat je een bijdrage levert aan de toename van patiënten die het coronavirus hebben opgelopen…

  • 23 maart 2020 / 07:51

   Helemaal waar. Ik heb mij echt verbaasd over de grote groepen mensen op het strand, een boksles op het strand en de rijen voor het Bloesempark. Wij wilden daar dit weekend ook heen, maar het kan niet. Nou, volgend jaar beter denken we dan. Er wordt nog een piek in het aantal patiënten verwacht, maar laten we er dan met zijn allen voor zorgen dat de piek niet nog groter wordt. Het is geen vakantie.